Griekse werkloosheid in maart 2013 naar 26,8%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) blijft onveranderd rotzooien bij de rapportage van de werkloosheidscijfers van het land. Werd een maand geleden nog 27,0% gemeld over februari, nu is dat cijfer voor februari bijgesteld naar 26,7% en is de werkloosheid voor maart 2013 uitgekomen op 26,8%. We hebben dus met een daling/stijging te maken.

Het blijft verbijsterend dat Griekenland ondanks een vertraging van bijna twee maanden ten opzichte van de meeste andere Europese landen niet in staat blijkt om stabiele werkloosheidscijfers op te hoesten. Maar goed, het land heeft misschien wel grotere problemen dan dit.

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozon als het om de werkloosheid gaat) er over de afgelopen jaren uit:

image

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – maart/april 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Spanje en Griekenland lijken broederlijk op te trekken op weg naar steeds hogere werkloosheidscijfers. Gedeelde smart is halve smart, zullen we maar zeggen.

Overigens heb ik de cijfers van Elstat moeten interpreteren, want dit laat het instituut als tabel zien:

image

Oplettende lezertjes zal het zijn opgevallen dat Elstat hier niet de maand maart 2013 en de 12 daaraan voorafgaande maanden laat zien, maar februari 2013 en de 12 daaraan voorafgaande maanden. Maart de werkloosheidscijfers over januari en februari van 2013 zijn de werkloosheidscijfers van februari en maart 2013. Dus wat is nou welke maand? Het past natuurlijk wel in het beeld van Elstat; het instituut heeft gewoon geen idee wat het doet…

Deze constatering wordt nog eens verder versterkt door de rapportage van de jeugdwerkloosheid. Die is in maart uitgekomen op 58,3%. In februari was dit nog 64,5% en in januari 59,3%. Forse seizoenschommelingen in de jeugdwerkloosheid zijn zeer gebruikelijk, maar dit soort schommelingen in de wintermaanden is volstrekt onzinnig. Ik kan niet wachten tot de cijfers van april uitkomen. 65%? 55%? Er is geen staat op te maken…

Geef een reactie