Jobbird wil toch graag een vacature-aggregator zijn

Logo JobbirdNaar aanleiding van de artikelen Is Jobbird een traffic driver voor andere vacaturesites? en Jobbird: vacature-aggregator (tegen wil en dank) heeft Jobbird besloten om de koppeling met collega-vacaturesite ICTerGezocht te  verbreken en alle vacatures van deze site van Jobbird te verwijderen. ICTerGezocht werd hier via een e-mail als volgt van op de hoogte gebracht:

We zijn er door Marc Drees op geattendeerd dat u misbruik maakt van Jobbird.com. Dit is uiteraard niet de bedoeling en zeer schadelijk voor onze goede naam. Derhalve heb ik de opdracht gekregen om uw vacatures per direct te verwijderen en uw koppeling met Jobbird.com stop te zetten

Altijd fijn om te constateren dat je naam wordt gebruikt als stok om de hond mee te slaan. Vooral omdat ik op geen enkel moment ICTerGezocht heb beschuldigd van het maken van misbruik van Jobbird.  Maar daar gaat het nu niet om. Want het lijkt er op dat Jobbird met deze beschuldiging een ferme blunder heeft begaan.

Wat is er aan de hand? Jobbird heeft namelijk met onderstaande uitleg ook aangegeven wat zij verstaan onder misbruik:

Ons beleid is gewijzigd, we willen onze bezoekers een betere gebruikerservaring gaan geven. Daarom: Op vacatures die geplaatst worden moet via ons systeem gesolliciteerd worden of een sollicitatielink naar de originele vacature bevatten. Ook gaan we scherper controleren of feeds die bij ons instromen geen gespiderde en/of gescrapte vacatures bevatten. Momenteel voeren we op basis van deze eisen een check uit op onze vacatures.

Die eerste zin is overigens hilarisch. Maar ik dwaal af. Want de vacatures die ICTerGezocht op Jobbird heeft geplaatst bevatten een link naar het sollicitatieformulier, dus dat is volgens Jobbird geen misbtruik. Verder is ICTerGezocht een pay-to-post vacaturesite en daar past spideren van vacatures in het algemeen niet bij. Tenzij een betalende vacaturehouder daar expliciet om heeft gevraagd; en ik ga er vanuit dat Jobbird een dergelijke constructie niet afkeurt zolang dan nog altijd direct wordt teruggelinkt naar het sollicitatieformulier. Dus naar alle waarschijnlijkheid is ook onder deze conditie geen sprake van misbruik.

Jan-Peter Cruiming maakte de beschuldiging van misbruik aan het adres van ICTerGezocht zelfs expliciet naar aanleiding van een vraag van mijn kant over de relatie tussen Jobbird en ICTerGezocht:

Ik heb geen problemen met andere vacaturesites. Wel met sites die scrapen en dat bij ons posten. Wij willen alleen echte vacatures, waarop sollicitanten direct kunnen reageren.

De beschuldiging van misbruik aan het adres van ICTerGezocht gaat dus om de aanname van Jobbird dat ICTerGezocht vacatures spidert. Een aanname die, voor zover mij bekend, niet kan worden onderbouwd met feiten.

Verder is de reactie van Cruiming een uitnodiging aan alle vacaturesites om hun vacatures op Jobbird te plaatsen. Gratis en voor niets. Zolang de geplaatste vacature maar een link naar een sollicitatieformulier bevat en niet zonder expliciet verzoek van de vacaturehouder is gespiderd. Jobbird wil dus wel een vacature-aggregator worden, maar niet door zelf te spideren. Of de vacaturet dat proces zodanig wordt gemarteld dat er een onvolledige en slecht opgemaakte vacaturetekst op Jobbird wordt getoond (zoals in het geval van ICTerGezocht) doet niet terzake. Dat deel valt blijkbaar niet onder die betere gebruikservaring.

Jobbird wil dus wel graag een vacature-aggregator zijn. Zolang ze maar niet zelf hoeven te aggregeren. Of; om het in de woorden van Cruiming te zeggen:

Wij aggregeren niet.. !!

Dat is nu dus een uitspraak voor fijnproevers geworden.

Geef een reactie