UWV keurt nepsollicitaties goed

Niet-werkende werkzoekenden met een WW-uitkering zijn in het algemeen verplicht te sollicteren. En het is geen geheim dat hierbij met regelmaat wordt gesolliciteerd op vacatures waar de werkzoekende niet voor in aanmerking komt; uitsluitend om aan die verplichting tot solliciteren te voldoen en daarmee de continuering van de uitkering zeker te stellen. Een soort bezigheidstherapie voor werklozen. En voor de werkgevers die dit soort sollicitaties ontvangen…

Er is hierbij echter een hulpmiddel voor werkzoekenden beschikbaar; de Briefgenerator voor werklozen. Want in deze ‘briefgenerator’ zit namelijk de volgende optie:

Briefgenerator, detail

WTF? Is dit een serieuze optie? Maar wacht, het wordt nog een stuk surrealistischer.

Want onderaan deze ‘briefgenerator’ is het volgende te zien:

image

Met andere woorden, het UWV keurt het goed dat via een ‘briefgenerator’ nepsollicitaties worden verstuurd; uitsluitend om de door het UWV te betalen WW-uitkering te continueren en zonder intentie om hiermee werk te vinden. Waarbij ik er gemakshalve vanuit ga dat de maker van de ‘briefgenerator’ daadwerkelijk goedkeuring heeft gekregen van het UWV.

Het UWV sanctioneert in dat geval dus misbruik door niet-werkende werkzoekenden met een WW-uitkering middels deze ‘briefgenerator’. En bedenk daarbij tegelijkertijd dat de werkgevers die deze ‘sollicitaties’ ontvangen kosten moeten maken om de brief te lezen en de afzender een afwijziging te sturen. Met instemming en goedkeuring van het UWV…

Hoe is het mogelijk?

Overigens is dit de brief die door de ‘briefgenerator’ wordt uitgespuugd als ik ervoor kies om alleen te solliciteren voor het werkbriefje:

image

Je mag slechts hopen dat niemand van deze kwaliteit gebruik maakt, want zelfs bij een serieuze sollicitatie is de kans op succes per direct een stuk lager geworden. Overigens is een bezoekje aan deze ‘briefgenerator’ en het uitproberen van de verschillende opties werkelijk hilarisch. En heel erg fout omdat er ook een link voor hopeloze werklozen in zit die tot een HTTP404-tje leidt. Met goedkeuring van het UWV. Lekker…

Geef een reactie

7 Comments
 • Jeroen
  says:

  Toch verbaast me dit niets: als je lang genoeg werkloos bent en in het vaarwater komt dat je geen (aangeboden) werk meer mag weigeren, dan blijkt dat het UWV voor jou mét jouw cv solliciteert. Alsof je zelf nog niet genoeg doet…

 • Wessel Agterhof
  says:

  Ik lach me rot om je goedgelovigheid, Marc! Natuurlijk is deze brievengenerator niet goedgekeurd door UWV. Even los van het slecht nagemaakte logo hoop ik dat een ieder dat wel begrijpt.
  Met de vakantie voor de deur wil ik je graag een waarschuwing meegeven: niet iedereen die je op het vliegveld een taxirit aanbiedt is een taxichauffeur en niet iedereen die voor een aantrekkelijk tarief geld wil wisselen is van de bank…
  Overigens gaan we de website wel sommeren ons logo en de verwijzing te laten verwijderen. Dat dan weer wel…

 • Jan
  says:

  Los van het feit dat ik het kan geloven dat het UWV hier goedkeuring voor heeft gegeven, kan ik het me in dit geval niet voorstellen. De site van brievengenerator zit zo amateuristisch in elkaar en de het logo is gewoon van  Google gekopieerd, zo lijkt het. Is er contact gehad met het UWV om te controleren of hier inderdaad goedkeuring voor is gegeven? Als het zo is dan is het een schande en loopt het UWV ernstig tegen de lamp.