mobility@work: actieve ondersteuning voor LinkedIn gebruikers

Logotype mobility@workOoit van mobility@work gehoord? Ik ook niet; tot ik een aantal weken geleden in Dauphine (waar anders?) werd voorgesteld aan Annelies van Toledo, de initiatiefneemster van mobility@work. In een paar minuten tijd wist ze mijn nieuwsgieriheid te prikkelen met wat mij een bijzonder simpele en praktische oplossing leek voor de talloze gebruikers van LinkedIn die geen idee hebben hoe zij dit professionele netwerk kunnen inzetten bij het vinden van werk.

Ondertussen heb ik even met mobility@work zitten te spelen en het is een briljante applicatie. Niet vanwege de elegantie van de functionaliteit (niet aan de orde) of de schoonheid van de interface (niet van toepassing) maar vanwege de ongekende hoeveelheid praktische informatie die op deze site te vinden is. En van de wijze waarop gebruikers van mobility@work geactiveerd worden om daadwerkelijk gebruik te gaan maken van hun LinkedIn profiel. En met name in de combinatie ligt in mijn optiek een enorme kracht opgesloten.

De homepage

Dit is de homepage van Mobilityatwork:

SNAGHTML3ea982ce

Dit is dus de niet-aanwezige schoonheid van de interface. Maar daar moet je je zeker niet door laten misleiden. Want het gaat om wat de site mij te bieden heeft.

mobility@work wordt op dit moment vooral gepositioneerd als een kosteneffectief alternatief voor outplacementbureau’s maar kan natuurlijk ook voor individuele gebruikers (ZZP’ers, werkzoekenden) worden ingezet.

Als ik inlog krijg ik het volgende te zien:

image

Dit is de kern van mobility@work. Via vijf modules wordt een gebruiker van newbie tot ervaren LinkedIn gebruiker omgetoverd.

Maar de site beperkt zich niet tot een handleiding die al dan niet wordt gevolgd door de gebruiker. Er is ook op meerdere manieren ondersteuning aanwezig:

image

Er is een afgeschermde LinkedIn groep aanwezig waar gebruikers met mobility@work (en elkaar) van gedachten kunnen wisselen. Binnen een outplacement traject is een dergelijke LinkedIn groep uitsluitend toegankelijk voor de medewerkers van het betreffende bedrijf die zich binnen dat outplacementtraject bevinden.

Daarnaast heeft een gebruiker ook de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen. En mobility@work biedt gebruikers ook de mogelijkheid om hun LinkedIn profiel te laten controleren na het doorlopen van (een deel van) de modules). Van Toledo gaf mij ook aan dat gebruikers ook kunnen worden gebeld/gemailed indien zij geen of onvoldoende voortgan lijken te boeken met het doorlopen van de modules. Hiermee worden minder actieve gebruikers dus gestimuleerd om alsnog aan de slag te gaan; een aspect wat binnen een outplacementtraject natuurlijk niet geheel onbelangrijk is.

Maar laat ik eens beginnen met het verbeteren van mijn profiel. Als ik op de link module 1 klik krijg ik vervolgens dit te zien:

image

Ik kan online alle onderdelen doorlopen, maar ik kan de volledige module ook als PDF downloaden. En dat laatste ziet er zo uit:

image

Als achtergrondinformatie, deze eerste module is in PDF vorm in totaal 42 pagina’s lang. Als we dit even lineair doortrekken krijg ik dus met 5 modules een boekwerk van ruim 200 pagina’s voor de kiezen.

Maar dat ervaar ik niet als ik online de stappen per module een voor een doorloop. Waarbij elke stap bestaat uit een omschrijving van het onderwerp en ondersteunende afbeeldingen om ervoor te zorgen dat ook de meest onervaren LinkedIn gebruikers in staat zijn de handelingen te verrichten:

image

Een kind kan de was doen. Of zoiets…

En het praktische karakter wordt heel goed gekenschetst door dit soort adviezen:

Het is verstandig je activiteiten broadcasts van je profiel uit te zetten alvorens je begint aan je profielrenovatie of -opzet. Dit om te voorkomen dat iedere handeling die je uitvoert op je profiel, in je statusupdates terecht komt en je connecties gaat vervelen, met alle gevolgen van dien.

Kijk, dat is nog eens behulpzaam. Met name voor de eventuele connecties van de betreffende gebruiker. En natuurlijk zit er bij bovenstaande tekst ook direct een link naar een onderdeel waar wordt uitgelegd hoe je dit dan doet.

Aangezien ik natuurlijk een bijzonder rijk en fatsoenlijk LinkedIn profiel heb, ben ik door de modules heengevlogen. Tot ik in module 4 bij de stap iemand uitnodigen om te linken aanwkam. Waar onderstaande informatie werd geboden:

image

Kan iedereen dit advies graag ter harte nemen? Ik moet nog altijd dagelijks een terreur aan obligate standaard uitnodigingen keihard negeren. Waarmee ook duidelijk wordt dat deze connectieverzamelaars niet eens de moeite hebben genomen om een profiel te bekijken, maar dit terzijde.

Conclusie
mobility@work is in mijn optiek een ijzersterk initiatief. Eenvoud, praktische toepasbaarheid en actieve ondersteuning zijn gecombineerd in een applicatie die weliswaar niet oogstrelend is maar een enorme waarde kan vertegenwoordigen voor eenieder die LinkedIn wil inzetten bij zijn/haar zoektocht naar een nieuwe baan. Een toppertje!

De site lijkt me een verdomd fraaie aanvulling op de LinkedIn trainingen voor werkzoekenden die al jaren worden gegeven. mobility@work is een stuk beter schaalbaar dan een ervaren trainer, hoewel de persoonlijke ondersteuning natuurlijk ook een inspanning vereist. Maar die moet toch een stuk productiever kunnen worden ingezet. Daarnaast is mobility@work een beter alternatief dan een boek waarin solliciteren via LinkedIn wordt uitgelegd. Hoewel de kosten voor een dergelijk boek wel weer lager zijn. Voor elk wat wils misschien?

Geef een reactie

3 Comments