De Nederlandsche Bank waagt een gokje

Economische Ontwikkelingen en VooruitzichtenDe Nederlandsche Bank (DNB) kwam vandaag met haar wichelroedeverhaal over de ontwikkeling van de economie onder de titel Economische Ontwikkeleningen en Vooruitzichten. En in de pagina’s voorspellingen zat ook een voorspelling van de ontwikkeling van de werkloosheid.

Nu is dit niet de eerste keer dat DNB met voorspellingen over van alles en nog wat en de werkloosheid komt. Want ook vorig jaar, en het jaar daarvoor heeft DNB een gokje gewaagd. Alleen blijken die gokjes zover uit elkaar te liggen dat zelfs het CPB zich hiervoor zou schamen. Althans, dat hoop ik.

Voor de gemiddelde, aartsluie, lezer heb ik eens die voorspellingen van DNB over de afgelopen jaren op een rijtje gezet. En wat je dan ziet is ronduit onthutsend.

Dit zijn de voorspellingen van het DNB in 2011, 2012 en 2013:

Voorspellingen van de ontwikkeling van de werkloosheid, 20011 - 2013. Bron: De Nederlandsche Bank

Voorspellingen van de ontwikkeling van de werkloosheid, 20011 – 2013. Bron: De Nederlandsche Bank

In 2011 zat DNB duidelijk op een roze wolk inclusief witte neusgaten van de met kilo’s tegelijk opgesnoven hopium. Want we de rekenmeesters als de ontwikkeling van de werkloosheid zagen sloeg werkelijk nergens op. Overigens niet slechts met de kennis van vandaag, maar ook met de kennis van toen.

In 2012 was het sentiment plotseling volledig omgekeerd. Plotseling zag DNB uitsluitend stijgingen van de werkloosheid in het verschiet. Wat er tussen juni 2011 en juni 2012 bij DNB heeft plaatsgevonden zal misschien nooit duidelijk worden maar men is van euforie naar depressie gedonderd in een tijdsbestek van slechts 12 maanden.

In 2013 is er weer enige hoop geslopen in de voorspellingen van DNB. Nu lijkt er in 2014 licht aan het eind van de tunnel te schijnen, want in 2015 ‘ziet’ DNB een daling van de werkloosheid. Zoals DNB dat ook in 2011 zag…?

Het is ronduit humoristisch om de drie voorspellingen voor 2013 op een rijtje te zetten. In 2011 was er de voorspelling dat in 2013 de werkloosheid op 3,8% zou uitkomen. In 2012 was dit percentage al gegroeid naar 6,1% (een verschil van maar liefst 2,3%!) om vandaag uit te komen op 6,7%.

Kan iemand de kans berekenen op een betere voorspelling dan die van DNB, uitgevoerd door een kolonie pantoffeldiertjes? Want ik heb oprecht geen idee wat ik met deze prognoses van DNB aanmoet. Dat een prognose niet uitkomt is begrijpelijk, maar dit slaat werkelijk helemaal nergens op. Broddelwerk door duurbetaalden.

Geef een reactie

1 Comment