Vacaturesite top 10: VacatureBase verwijderd

Vacaturemonitor, positiefEr zijn weer enkele aanpassingen verricht door Jobfeed. Zo is VacatureBase op de blacklist gegaan en is Joof er weer vanaf gehaald. Netto lijkt dat een beetje lood om oud ijzer te zijn, maar voor de volledigheid toch maar even vermeld. Evenals de terugkeer van Gus.nl, mede dankzij het verwijderen van VacatureBase natuurlijk.. Een aggregator voor een agggregator…

Het aantal vacatureplaatsingen is aanzienlijk lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-33,3%); desondanks is het volume aan unieke vacatures marginaal hoger (0,4%) in vergelijking met vorig jaar. De onvergelijkbaarheid van deze twee getallen blijft me fascineren. Zonder echter met een antwoord te kunnen komen, en dat is weer uiterst irritant.

 

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 21 – 23). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 21 – 23). Bron: Jobfeed

Tja, de vergane glorie van Banenmatch toont zich ook deze week nog nadrukkelijk, maar in de komende weken gaat de klad er langzamerhand steeds meer inkomen. Waardoor we gelukkig ook wat minder witruimte aan de bovenzijde van de grafiek gaan zien.

Op dit moment tekent zich een tweedeling af bij de 10 grootste vacaturesites. Er zijn 4 sites met een marktaandeel van 4% of meer; de rest zit op minder dan 2%. Waarbij GoudenGidsBanen zelfs met een marktaandeel van slechts 0,9% het tot de 10e plaats heeft weten te schoppen. Zo’n laag marktaandeel is niet eerder voorgekomen bij een top 10 notering. Het zegt iets over de toenemende fragmentatie van de markt.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

image

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds verleden week worden al de valse tweets van Vacaturesweb niet langer meegenomen; deze parasiet probeert in haar tweets op de ‘populariteit’ van Werk.nl traffic binnen te halen. Maar om Vacaturesweb hangen nog een hele serie andere aggregatorparasieten die eveneens traffic proberen binnen te harken door aan Werk.nl te refereren. Dit is het zooitje ongeregeld dat onderdeel is van Refresh-IT BV; het bedrijf waar ook Vacaturesweb toe behoort:

Smetvlekken

Kan iemand deze smetvlekken van het online recruitmentdomein laten verwijderen? Dit zijn zonder uitzondering, net als Vacaturesweb, aggregators die voor de 2e klik gaan met vrijwel de volledige vacaturetekst. Dat is verboden!

Ondertussen heeft Banenmatch zich weer aan de top van de social media buzz weten te nestelen en dat is toch wel verbazingwekkend. Het is tenslotte niet zo dat Banenmatch ook maar bij benadering dezelfde belangstelling mag verwachten als Werk.nl.

Geef een reactie