Referrals, social referrals, crowdsourced hiring

ReferralsSocial recruitment applicaties zijn hot, zoals ook al blijkt uit de aparte vermelding die dit type applicaties van Gartner heeft gekregen; ook al weet Gartner zelf eigenljk niet zo goed welke applicaties hier nou binnen vallen. En binnen die groep social recruitment vallen natuurlijk de online referral toepassingen; die tegenwoordig allemaal een ‘social’ sausje hebben gekregen. Maar het aantal nieuwe referral toepassingen is zo overweldigend dat ik voor het eerst in mijn leven de moed niet heb om deze allemaal te gaan onderzoeken. Het is eenvoudigweg teveel werk met slechts een bijzonder kleine kans op het vinden van iets zinnigs.

Voor de goede orde, ik heb in de afgelopen jaren al een eindeloze reeks aan slechte referral oplossingen bekeken, zoals: Jobylon, CareerSonar, Whistetalk, JobAmbassadors, GooodJob, WorkWith.Me, SocialCareer, SocialCruiter, Surge, PopHire,TopProspect, Bonu$box, Kenjijiemand, Spotajob, Friendhunter, Recruitr, Jobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe,Zubka. Maar ze blijven maar komen; het lijkt wel een epidemie. En daarom pak ik het dit keer een tikkeltje simpeler aan.

Want laat ik gewoon de toekomstige doden met hun homepages aan je voorstellen. Ik durf wel wat geld te zetten op de kans dat deze bedrijven over twee jaar nog bestaan en succesvol zijn.

Nexi
Deze staat al meer dan een jaar op mijn to-do lijst:

Nexi

Is er iemand die het percentage kansloosheid kan aangeven van sites met stockfoto’s? En waarom zou je bedrijven noemen waar bijna niemand ooit van heeft gehoord?

 

Zao
Nog eentje die heel lang op mijn to-do lijstje heeft gestaan:

Zao

Altijd fijn dat soort referenties waar we meer over Zao te weten kunnen komen. Maar waarom?

Zalp
Stockfoto’s zijn zo cool…:

Zalp

Socially intelligent… Hoe komen ze er op. En blijkbaar denkt Zalp dat het tonen van Dr. John Sullivan vertrouwen zal opwekken. I beg to differ.

Referagig
De namen worden steeds creatiever; de oplossingen niet:

Referagig

 

Jobhuk
Jawel, we hebben een nieuwe term; crowdsourced hiring. Overigens een volledig foute term, maar een kniesoor die daarop let. Zolang het maar lekker bekt:

Jobhuk

Jobhuk… En hoe creatief en prettig om dat vishaakje in de sitenaam te zien. Dat geeft het juiste gevoel weer…

 

Employyd
En dit is de homepage van Employyd. Hoe zou je dat eigenlijk uitspreken?:

Employyd

Heerlijk om de definitie van Employyd voor social recruitment te lezen:

Share your jobs with your network on Facebook, LinkedIn, en Twitter.

Ben ik de enige die daar tranen van in zijn ogen krijgt?

MyJobCompany
Een Franse partij met een ‘retro’ interface:

MyJobCompany

Dramatisch… Zubka revisited. En iemand die zijn vriendje voor een tientje wil verraden is een Social headhunter in de wereld van MyJobCompany. Natuurlijk…

Slotopmerking
Afijn, dit was het rijtje applicaties die zich voor de volle 100% of voor een deel richting op online referral. En ik kan mijn to-do lijstje weer wat inkorten. Als er iemand is die de onbeheersbare neiging voelt opborrelen om een van deze opgewarmde lijken te beoordelen en daar een blog posting over wil schrijven; je bent van harte welkom om deze op RecruitmentMatters te plaatsen.

Geef een reactie