Vacaturesite top 10: Banenmatch op nr.1

Vacaturemonitor, negatiefJawel, in een verrassende en volstrekt onverwachte ontwikkeling heeft Banenmatch deze week Jobbird van de kroon gestoten en de nummer 1 positie gegrepen.  Waarmee de (voormalige) freemium vacaturesite op dezelfde positie staat als een jaar geleden; zij het met een aanzienlijk lager marktaandeel. O ja, en Joof is terug. Ten koste van Megajobs. Die vorige week binnenkwam ten koste van GoudenGidsBanen. Het is stuivertje wisselen onderaan. Maar ik verwacht dat Joof weleens wat langer zou kunnen blijven plakken.

Het aantal vacatureplaatsingen is aanzienlijk lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-43,1%);  het volume aan unieke vacatures is vrijwel gelijk (-1,1%) aan het volume van vorig jaar. Ik blijft het zeggen; hier klopt iets niet.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 23 – 25). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 23 – 25). Bron: Jobfeed

Banenmatch staat fier aan kop, net als een jaar geleden. Hoewel toendertijd het verschil met de concurrenten aanzienlijk groter was. Overigens laat voormalig collega (freemium vacaturesite) Jobselectie nog veel duidelijker zien dat 2012 een aanzienlijk beter jaar was voor (voormalige) freemium vacaturesites. Maar is er sprake van een comeback van Banenmatch? Het is nog zeker te vroeg om daar iets over te zeggen, maar het zou zomaar het geval kunnen zijn. We wachten rustig af.

Onderrtussen is LinkedIn uitgegroeid tot een stabiele middenmoter, zij het op gepaste afstand van de grote jongens. Maar voorlopig is LinkedIn als een nichesite te kwalificeren en daarmee is het feitelijk de enige nichesite in de Vacaturesite  top 10. Een indrukwekkende prestatie die vooral pijn zal veroorzaken bij een site als Intermediair. En als het aandeel MBO profielen op LinkedIn blijft groeien kan het zomaar zijn dat LinkedIn een generieke vacaturesite wordt. En dan moeten ook de grote jongens op hun tellen gaan passen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Ook bij de social media buzz gaat Banenmatch aan kop, gevolgd door Werk.nl die weliswaar het grootste negatieve sentiment laat zien maar het is onvergelijkbaar veel minder in vergelijking met enkele maanden geleden. En dat terwijl het aantal gedwongen gebruikers alleen maar groeit. Er moet iets beter worden gedaan bij het UWV en dat heeft alles te maken met de hogere beschikbaarheid van de site.

Geef een reactie

5 Comments