Opprtunity: echt helemaal, helemaal niets

Opprtunity | LogotypeNaast online referrals is er geen domein binnen online recruitment zo populair als matching. Met de regelmaat van de klok worden nieuwe toepassingen uitgepoept die vrijwel zonder uitzondering geen enkele toegevoegde waarde bieden. In ruim een jaar tijd hebben MyRecruiter, Krow, Bright, MyJobMatcher, Resunate en Choizzes het levenslicht gezien; allen met de volstrekt loze belofte om de frictie tussen vraag en aanbod in de arbeidsmarkt weg te nemen.

En gisteren kwam daar Opprtunity bij. ook deze nieuwe partij is duidelijk niet in haar eerste leugen gestikt:

OPPRTUNITY is the first service to use a scientific approach to matching professionals based on a real opportunity to do business. Our matching algorithm looks at a variety of data points including location, industry types, skill sets – as well as other signals from around the Internet – in order to bring people together.

Natuurlijk… De eerste die een wetenschappelijke benadering gebruikt. Alleen vergeet Opprtunity even uit te leggen wat die wetenschappelijke benadering dan precies is. En waarom dat een voordeel is voor mij. Of moet slechts het woord wetenschappelijk al zoveel vertrouwen inboezemen dat ik met blind geloof Opprtunity ga gebruiken?

De homepage
Dit is de homepage van Opprtunity; althans het eerste deel ervan:Opprtunity | Homepage

De homepage van Opprtunity is er namelijk eentje van het soort long homepage. En op haar long homepage legt Opprtunity alle stappen uit om tot een ‘match’ te komen. Het zijn maar liefst zes stappen, en dat betekent een behoorlijk lange long homepage.

Ik klik op de knop Sign in with LinkedIn, en als ik de gebruikelijke handelingen heb verricht, kom ik op onderstaand scherm terecht:

image

Ik krijg geen melding dat mijn LinkedIn profiel is ingelezen en ik krijg evenmin de gelegenheid om te controleren of dat allemaal goed is gegaan. Een merkwaardige situatie; vooraal omdat het matchresultaat hier ongetwijfeld op van invloed zal zijn. Maar misschien is dit allemaal onderdeel van de wetenschappelijke benadering?

Na de keuze te hebben gemaakt voor Job seeker klik ik op Next om verder te gaan. Waarbij ik de volgende informatie voor mijn neus krijg:

image

Daar staan ze dan, die zes stappen. Zoeken naar een passende vacature is natuurlijk veel sneller, maar daar staat geen enkele matchboer bij stil.

Bij stap 2, Type of Job, krijg ik deze dropdown lijst te zien:

image

Het is een krankzinnig uitgebreide tabel, waarbij meerdere niveaus (zoals in bovenstaande afbeelding fraai te zien is met betrekking tot Accounting) worden geboden, echter zonder de mogelijkheid om een groepsniveau danwel een detailniveau te kiezen. Verder lijkt er een volstrekte willekeur aan gekozen beroepen (en geen industry..) te bestaan. Het is een chaos. Maar waarschijnlijk wel een wetenschappelijke chaos. Die zich overigens in versterkte vorm herhaalt bij de stap Skills. Een volstrekte janboel.

Ik zal de lezer de overige stappen besparen, en direct het eindresultaat laten zien; een onnodig en extreem lange pagina voor die paar gegevens die ingevuld moesten worden:

image

 

Als ik dan eenmaal die zes stappen heb doorlopen ga ik er natuurlijk vanuit dat Opprtunity mij nu passende vacatures gaat laten zien. Maar niets blijkt minder waar. Ik kom op onderstaande pagina terecht waar aan de rechterzijde een omineuze boodschap te lezen is:

image

Gloeiende vinkentering! Wat is dit voor onzin. LinkedIn profiel gekoppeld, allerlei velden ingevuld en vervolgens … helemaal niets! Wat een onzin is dit. Wetenschappelijk benadering, my ass! Dit lijkt niets minder dan een phishing site. Met de meest teleurstellende boodschap die je je maar kunt bedenken:

We are scanning the network looking for matches. As soon as we discover a match, we will let you know.

Wel van alles vragen en vervolgens helemaal niets leveren. Als je ooit een slechte gebruikservaring wilt hebben is Opprtunity een absolute aanrader.

Overigens is Opprtunity ook nog eens een phishing site waar je voor moet betalen:

image

1 lead per month is alles wat je in de gratis variant te zien krijgt? en voor 5 leads (lees: vacatures) moet je bijna $30 uur per maand betalen? Wie zijn de idioten die deze site hebben verzonnen. Hebben ze nog nooit van het fenomeen vacaturesite gehoord? Vacaturesites zijn gratis en je kan er vacatures vinden. Helaas wel zonder wetenschappelijke benadering. Da’s dan wel weer jammer…

Dit zijn overigens de twee wetenschappelijk lichtgewichten die achter Opprtunity zitten:

image

visionary, skilled in the art of networking and making things happen… Hoor ik daar een beer schijten? Als je dan toch things kan laten happenen, dan kan je misschien Opprtunity even de Deathpool in dunken. Al dan niet met een wetenschappelijk verantwoord boogje.

O ja, Opprtunity is een Hotel California site. Ik kan mijn profiel niet verwijderen

Conclusie
Opprtunity is niets. Echt helemaal niets.

Geef een reactie

2 Comments