Resume designer: EUR 1,79 verjubeld

Icoon Resume designerSoms vraag je je af wat Apple nou precies doet voordat ze een app toegang verleent tot de appstore. En die vraag heb ik me meermalen gesteld nadat ik Resume designer op de iPad had gezet en er zo’n 5 minuten mee heb gespeeld. Want ik heb zelden zo’n zinloze app gezien. Desondanks maakt de ontwerper de volgende claims:

** Reached the top 10 paid productivity apps in the US, Canada, Italy and 3 other countries **
** Featured by Gizmodo as app of the day **
** Featured by AppAdvice.com **

Je kan slechts hopen dat deze claims op niets zijn gebaseerd. Want je hebt werkelijk geen rooie kroot aan Resume designer. Wat je overigens pas ontdekt nadat je EUR 1,79 hebt betaald.

Overigens is er ook nog deze ‘review’ van de Nederlandse iPadclub:

Maar waarom zou je op de iPad een CV maken? Dat kan toch net zo goed eenmalig op de computer? Ja en nee. Ben je iemand die eenmaal per tien jaar een nieuwe baan zoekt, dan is de aankoop van deze app wat overdreven. Mensen die freelance-opdrachten doen, vaak voor tijdelijke klussen worden ingehuurd of zelfstandig adviseur zijn, hebben veel meer aan deze app. Je kunt bij wijze van spreken voor elke klus of opdrachtgever even snel je CV aanpassen en meteen doorsturen.

Verbijsterend. De iPad heeft inderdaad veel betere inputmogelijkheden dan een ‘… Nog even los van de rampzalig slechte kwaliteit en interactie van de app zelf. Worden dit soort site soms betaald door de maker? Het moet haast wel. Afijn, de hoogste tijd om te laten zien hoe deze app ‘werkt’. Zodat je in ieder geval die EUR 1,79 in de zak kan houden voor belangrijker aankopen.

Dit krijgt ik te zien als de app zich opent:

002

Een cover letter en een cv van Sara Smith, als voorbeeld. Even dubbel tikken op deze twee microscopisch kleine documenten maakt ze weliswaar groter, maar daarmee verdwijnt de tekst deels achter de rechterkolom! Het is om je een dubbele hernia te lachen. De documenten worden dus leesbaar, maar nu moet ik  als een idioot de documenten heen en weer slepen om te zien wat er staat.

Natuurlijk had ik in plaats daarvan op de tekst preview of het bijbehorende icoon moeten tikken… Want dan krijg ik de documenten in volle glorie te zien. Maar waarom kan ik dat niet ook zien door gewoon op het document zelf te tikken? De gebruikerservaring begint al meteen bijzonder goed.

Om een nieuw cv te maken moet ik een tekst invoeren voordat ik dezelfde set aan icoontjes te zien krijg:

004

Ik op dit moment helemaal niets, en ik krijg ook geen enkele hulp geboden van de app. Ik klik maar op Edit en verdraaid, aan de rechterkant klapt een nieuwe kolom uit:

 005

Ook deze kolom blinkt niet bepaald uit in informatiewaarde. Ik kan op de link Personal Information klikken (er vouwt zich aan de rechterkant wederom een nieuwe kolom uit waar ik mijn naam, adres, e-mail en telefoonnummer kan invoeren), ik kan op de Tap to add a new section hyperlink klikken (probeer niet om op het woord Sections te klikken of op het woord Edit, want dan gebeurt er merkwaardigerwijs helemaal niets) en ik kan naar een Classic style navigeren. Waarmee waarschijnlijk de opmaak van het cv wordt bedoeld, maar ook dat is gokken.

Ik kies voor de Edit functie:

006

Oke… Ik begrijp hieruit dat ik van scratch mijn cv moet gaan invoeren. Er is geen link met LinkedIn… Da’s fijn. Zou die iPadclub die over deze app jubelt dat het zo handig is voor ZZP’ers even kunnen uitleggen waarom een volledige invoer van een ongetwijfeld zeer uitgebreid cv enig voordeel biedt? Wat een idiotie!

En waarom staan de standaard secties niet al meteen bij het aanmaken van een nieuw cv klaar? Daarvoor zijn het toch standaard secties? Het verwijderen van een sectie zal zelden gebeuren en als het al gebeurt is het slechts 1 klik, in plaats van 2 klikken. Let wel, als ik hierboven een sectie selecteer kom ik weer in het voorgaande scherm terecht, ik kan niet meerdere secties tegelijkertijd selecteren. Hilarisch!

Als ik een sectie heb geselecteerd kom ik dus terug in het voorgaande scherm:

007

En als ik nu op Education klik, klapt er weer aan de rechterkant een kolom uit. Ik begin me zo langzamerhand mateloos te irriteren aan dat in- en uitklappen, maar dit terzijde.

De ‘sectie’ Education ziet er zo uit:

008

Dat is het. Meer is er oprecht niet. Events? Waar gaat dit over? Iemand een idee?? De maker van deze app heeft blijkbaar nog nooit naar een cv gekeken. Of was gewoon stomdronken toen hij deze app fabriceerde. Of een combinatie van beide, waarbij ik op deze laatste optie mijn geld zet.

En je kan het bijna al raden, de ‘sectie’ Work experience ziet er exact hetzelfde uit als de ‘sectie’ Education:

010

Briljant! Wat een godsgruwelijke bagger is dit.

Als laatste heb ik nog even naar de verschillende stijlen gekeken:

image

Prachtig zo’n klassieke stijl.

En dan nog de groene stijl:

image

Een plaatje…

O ja, er werd bij de app ook nog hoog opgegeven over de mogelijkheid om een motivatiebrief te schrijven. Alleen bleek deze mogelijkheid in de app te zijn disabled. Heel fraai…

Conclusie
Resume designer is helemaal niets. Het volledig invullen van je cv via een iPad (of smartphone…) is een gruwelijke ervaring, zeker als je een alternatief (lees: laptop) voorhanden hebt. En zelfs als je voldoende hersendood bent om je cv via de iPad in te willen voeren dan is een tekstverwerker op diezelfde iPad nog een makkelijker oplossing dan Resume designer. Wat een draak van een app.

Geef een reactie