Gelukkig gaat het veel beter in de VS

Ons landje zit in zak en as. Consumenten- en producentenvertrouwen staan op een historisch laag niveau, het wil maar niet vlotten met de huizenmarkt en onze werkloosheid blijft maar groeien. Gelukkg laat de VS een totaal andere ontwikkeling zien. De economie groeit en de werkloosheid daalt. Die duivelse Amerikanen, hoe doen ze dat toch? Nou, misschien heeft de Amerikaanse overheid gewoon een veel beter marketingapparaat dan haar Nederlandse collega. Want als we naar de ontwikkeling van de netto arbeidsparticipatie over de afgelopen 10 jaar kijken is dit het beeld van de twee landen:

Netto arbeidsparticipatie VS (blauwe lijn) en Nederland, (oranje lijn), januari 2004 – mei/juni 2013. Bron: CBS, BLS

Netto arbeidsparticipatie VS (blauwe lijn) en Nederland, (oranje lijn), januari 2004 – mei/juni 2013. Bron: CBS, BLS

Het is dat de Amerikaanse overheid totaal andere cijfersde wereld inslingert anders zou ik toch denken dat de arbeidsmarkt sinds het begin van de financiele crisis absoluut niet is hersteld en dat er sprake sindsdien is van bottom bouncing, op een niveau dat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer is voorgekomen. Die Obama toch, daar kan Rutte nog heel wat van leren. Crisis, what crisis?

Doe mij dan toch maar de Nederlandse werkloosheid, die is bij nader inzien in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk minder erg dan de echte Amerikaanse werkloosheid.

Geef een reactie

2 Comments