Geïnteresseerd in de functie? Leuk, maar bel ons niet!

Art of Branding, een marketing- en reclamebureau uit Rotterdam, is op zoek RM_emoticon_verbaasd2naar marketing trainees. In het kader van hun vijfjarig bestaan bieden ze de komende 1,5 jaar vijf traineeships aan. Daar zit vast een enorm goede gedachte achter. Ze hebben blijkbaar geen vast personeel nodig maar wat moet je dan als je bedrijf vijf jaar bestaat? Taart is zó 2012. Wat volgt is een lange vacaturetekst maar naarmate het einde in zicht komt wordt het ook steeds vreemder…

Er wordt flink wat van de toekomstige trainee gevraagd. Alleen een hbo of wo opleiding is niet genoeg. Ik citeer:

‘Je hebt een ‘can do’ en no-nonsense mentaliteit, een stevige persoonlijkheid en je bent ambitieus, analytisch, flexibel en enthousiast. Je hebt strategisch inzicht en kan in concepten denken. Verder is het een pre om ervaring te hebben met Photoshop, Indesign en andere programma’s uit Adobe Creative Suite. Ten slotte moet je in Rotterdam e.o. wonen en/of afgestudeerd zijn.’

Dat is een behoorlijke wensenlijst! Maar je wordt dan ook trainee, en als trainee krijg je prima arbeidsvoorwaarden. Toch? Niet echt, want de mensen bij Art of Branding weten blijkbaar het verschil niet tussen een trainee en een stagiair. Je krijgt bij dit bureau namelijk een stagevergoeding en geen salaris. Misschien toch eens het profiel van een trainee nalezen?

Dan zijn we helemaal bij het einde van de tekst aangekomen. Ook daar valt iets op: je kunt namelijk je cv en motivatiebrief mailen maar heb je een vraag (bijvoorbeeld over die vergoeding) en wil je even telefonisch contact opnemen? Pech! Ze willen liever geen telefonisch contact.

vacatureartofbranding

Waar je naartoe kunt mailen is ook geheel vaag. Je moet namelijk mailen naar ‘ons emailadres’. Onder de vacaturetekst wordt het adres van stephanie@artofbranding.nl weergegeven; het lijkt me sterk dat dit het algemene mailadres is. Als ik vervolgens kijk op de contactpagina zie ik info@artofbranding staan. Verwarrend.

Voor een marketing- en reclamebureau had ik wel iets beters verwacht dan deze rommelige en onduidelijke vacaturetekst.

Geef een reactie

4 Comments
 • Art of Branding
  says:

  Beste Marieke,

  Ten eerste willen wij je bedanken voor je feedback op onze vacature op deze zonnige dag. Wel gek dat je aannames maakt in dit stuk zonder wederhoor, liever hadden we een informatieverzoek van je ontvangen op een van de 2 (hierboven) genoemde e-mailadressen. Telefonisch liever niet 🙂

  Zoals je waarschijnlijk weet is de jeugdwerkloosheid erg hoog, zo’n 135.000 mensen op het moment. Deze groep komt niet aan het werk doordat een afgeronde opleiding niet voldoende is om een baan te bemachtigen. Daarnaast missen ze vaak relevante werkervaring en willen bedrijven hier niet in investeren. Wij hebben zelf afgelopen jaar nog 2 pas-afgestudeerden aangenomen, omdat wij die investering niet schuwen.

  Om de jeugdwerkloosheid op te vangen,is de overheid een project gestart (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/aanpak-jeugdwerkloosheid) onder de noemer http://www.startersbeurs.nu.

  Dit project is opgericht om jongeren aan relevante werkervaring te helpen, zodat je vast kan leren en werken. De overheid vergoedt hier 1 plaats per bedrijf voor en wij hebben dit zelf uitgebreid naar 5 plaatsen. (investering 12.000 euro).

  Deze starters lopen geen stage bij ons, maar lopen echt mee op een project. Ze vallen ook buiten ons normale stage traject en krijgen intensieve begeleiding. Daarom zijn het trainees en geen stagiaires.

  Helaas hangen er voorwaarden aan de plaatsing vanuit de overheid dat het lokale mensen, in dit geval dus Rotterdamse inwoners, betreft. Wel zijn er in andere steden ook startersbeurzen beschikbaar, misschien is dat een leuk onderwerp voor een volgende blog.

  Wij vinden taart geven namelijk inderdaad te makkelijk en steken liever ons geld in de toekomstige generatie. 

  Team Art of Branding

   
   
   
   

  • Marieke Drees
   says:

   ‘Deze starters lopen geen stage bij ons, maar lopen echt mee op een project. Ze vallen ook buiten ons normale stage traject en krijgen intensieve begeleiding.’
   Als ik het goed begrijpt loopt een stagiair bij jullie dus niet ‘echt’ mee en krijgt geen intensieve begeleiding? Dan is het dus ook niet zo gek dat je na het afronden van je opleiding niet genoeg in huis hebt om een baan te bemachtigen. 

   Je hoeft je niet te verschuilen achter een heel verhaal over jeugdwerkloosheid. Het stuk ging voornamelijk over het feit dat jullie het een traineeship noemen maar er een stagevergoeding tegenover zetten. Dan is het is het misleidend om het een traineeship te noemen, want het is gewoon een stage. Of noem het een werkervaringsstage, dat is een stuk duidelijker.