Heeft Randstad koersgevoelige informatie laten lekken?

Logo en logotype RandstadHet lijkt er wel op, want volgens de Rotterdamse alchemisten van de huidige tijd (a.k.a. economen) prof.dr. Philip Hans Franses en prof.dr. Bert de Groot van de Erasmus School of Economics herstelt de Nederlandse economie zich in oktober van dit jaar. En deze twee hooggeleerde heren baseren zich hierbij op de EICIE indicator. En die indicator is weer gebaseerd op de relatie tussen de werkenden via de uitzendorganisatie Randstad (als bedrijf in zijn soort de nummer 2 van de wereld) en de bewezen voorlopende activiteiten van de uitzendmarkt op de Nederlandse economie.

Jawel, Randstad heeft koersgevoelige informatie laten lekken via twee hooggeleerde heren. Waarmee Randstad aangeeft een beter dan verwacht financieel resultaat over Q2 te hebben geboekt. Is er een beurswaakhond die wakker is en hier wat aan gaat doen? O ja, en meteen effe long Randstad gaan.

Daarnaast is het aardig om de voorspellingen van de hooggeleerde heren in zijn volledigheid te herhalen. Kunnen we hun groene waas over enkele maanden toetsen aan de werkelijkheid. Hierbij het volledige bericht, zoals op 8 juli gepubliceerd op de website van de Erasmus universiteit:

EICIE-indicator voorspelt groei van het BBP in derde kwartaal
De Nederlandse economie herstelt zich in oktober van dit jaar, na een tweede kwartaal dat nog negatief verloopt. Dat verwachten de Rotterdamse onderzoekers van de Erasmus School of Economics (ESE), prof.dr. Philip Hans Franses en prof.dr. Bert de Groot, samenstellers van de Econometric Institute Current Indicator of the Economy (EICIE).

Volgens de Econometric Institute Current Indicator of the Economy is in het derde kwartaal een groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 1,0 procent te verwachten ten opzichte van het derde kwartaal in 2012. De Groot: “Mijn verwachting is dat de groei die wij nu verwachten, medio november door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt bevestigd als zij de eerste raming van Q3 bekendmaken. Het lijkt zich ook te bestendigen, want in het vierde kwartaal verwachten wij een groei van 0,6 procent.”

De EICIE indicator van de Erasmus School of Economics is gebaseerd op de relatie tussen de werkenden via de uitzendorganisatie Randstad (als bedrijf in zijn soort de nummer 2 van de wereld) en de bewezen voorlopende activiteiten van de uitzendmarkt op de Nederlandse economie. Sinds 2005 wordt per kwartaal de EICIE-indicator gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten (ESB).

2014
De Groot en Franses voorspellen voor 2014 een kleine positieve groei van de Nederlandse economie. Ook volgens het econometristenpanel Erasmus University Current and Leading Indicator (EUCLID) is een dergelijke trend waarneembaar. De rapportage van april 2013 laat een forse stijging zien in het vertrouwen van de ondervraagde experts in de ontwikkeling van het economisch klimaat. “Een dergelijke stijging loopt altijd wel wat maanden voor op de werkelijke economische opleving”, aldus De Groot en Franses.

Het EUCLID econometristenpanel is samengesteld uit 120 econometristen uit de wetenschap en het bedrijfsleven. Het panel doet uitspraken over de toestand van de Nederlandse economie.

Heerlijk, die kristallen bollen. Iedereen die de hooggeleerde heren gelooft dient per direct de economie een verdere slinger te geven door als een dolle het niet-productieve spaargeld aan te spreken. Of beter nog, door het onder water staande huis te verkopen. Of een lening af te sluiten. Als het toch allemaal niet uitkomt mag je de rekening naar de hooggeleerde heren sturen.

Geef een reactie

5 Comments