Waar zijn de echte vacatures in hemelsnaam?

VerbaasdAls ik zonder zoekcriteria op Nationale Vacaturebank naar vacatures zoek zijn van de eerste 50 vacatures slechts 10 afkomstig van directe werkgevers, en 3 van die vacatures zijn dan weer stageplaatsen. Met andere woorden; 80% van de vacatures op de eerste pagina komen van intermediairs en slechts 14% lijken echte vacatures bij echte werkgevers te zijn. Daar worden werkzoekers vast heel blij van. Voor de goede orde; Monsterboard is geen haar beter.

En ik maar denken dat pay-to-post vacaturesites een hogere gemiddelde kwaliteit vacatures zou bieden en dat uitzenders en werving- en selectiebureaus vooral uitwijken naar de freemium vacaturesites. Niets lijkt minder waar. Dus waarom zou ik als werkgever mijn dure vacature ook alweer tussen die vrijwel gratis vacatureplaatsingen van uitzenders willen hebben op zo’n pay-to-post vacaturesite?

Hier nog even de lijst met 50 vacatures van Nationale Vacaturebank. De rood omlijnde vacatures lijken van echte werkgevers afkomstig te zijn. Overigens opvallend om te zien dat USG People weer massaal vacatures plaatst, oindanks haar eigen portal Gus.nl De uitzender zal ongetwijfeld een heel aangename deal van VNU Vacature Media hebben ontvangen… Die daarmee laat zien graag haar retail klanten (die de volle mep betalen) in de kou te zetten. Tenslotte is dit een volumegame.

Zoekresultaat Nationale Vacaturebank

Geef een reactie

9 Comments
 • Gerrit
  says:

  Als meer dan een jaar werkzoekende met goede referentie en beroepsopleiding(lasser) maar helaas de leeftijd tegen, heb je echt wel door dat veel uitzenders nep adverteren.
  80% van de uitzenders reageren niet eens meer op je sollicitatie van hun vacature, conclusie nep.
  Nog meer bewijs ervaar ik dat na een afwijzing(er is net iemand in de baan begonnen etc) je op korte termijn van hetzelfde uitzendbureau een reactie via werk.nl krijgt waarin zij hun interesse in mijn anonieme cv hebben en contact verzoeken, conclusie men heeft geen vacature maar probeert de leegloop uren te gebruiken hun database zo vol mogelijk te krijgen met namen en adressen.
  Ik ben wel al zover dat ik niet meer mijn geboortedatum, sofie of paspoort kopie verstrek uitsluitend mijn leeftijd en nationaliteit, identiteitsdiefstal is niet meer een zeldzaamheid.
  Al met al een ziek wereldje geworden het hele uitzendgebeuren.
  Ik zou nog wel eens willen zien welke bijdrage dit levert aan het competitief maken van Nederland, vooralsnog denk ik duurder ten faveure van grote beursgenoteerde jongens en aandeelhouders die nog steeds enorme winsten opstrijken.
  Gelukkig komt de verlossing van dit zo langzamerhand zieke systeem van de rijken, voor mij over niet al te lange tijd in de vorm van AOW en pensioen
   
   

 • joost
  says:

  Er zijn helaas tal van partijen die nep vacatures plaatsen.
  eigenlijk zou dit verboden moeten worden.
  voor de werkzoekende is het onmogelijk om de juiste vacature te vinden.
  ik als sr recruiter met 7 jaar ervaring wordt na half uurtje vacatures bekijken al helemaal duizelig van het vage aanbod. als je niet dagelijks de vacature sites bekijkt maar 1x per 3mnd moet je nagaan, waar ga je op reageren?
  mvg joost

 • Michael Geradts
  says:

  Is dit niet gewoon een kleuren onderzoek per telefoon?
  Ik zie alleen bepaalde vacatures in deze lijst staan. Waar zijn de advertenties voor directeuren en consultants?
  Omdat die niet in te vullen zijn met adverteren. Daarom zal je ze ook niet vinden op NVB of de andere.
  Je kan iemand met een been niet verwijten dat hij alleen maan rechter of linker schoenen koopt.

 • Chris Stapper
  says:

  De meest logische verklaring lijkt me inderdaad dat W&S goedkoop plaatsingen in kunnen kopen door hun volume. En dat werkt twee kanten op: de prijs gaat omlaag omdat er veel wordt ingekocht.. maar ook omdat de W&S branche veel vacatures ‘brengt’ die het board interessant houden voor de bezoeker. Ongetwijfeld een resultaat van de harde concurrentie onder de verschillende boards.
  Overigens haal ik zelf het meeste uit LinkedIn en laat ik de boards eigenlijk altijd links liggen, hoewel ik niet per se slechte ervaringen met ze heb, maar LinkedIn is gerichter en dat is op dit moment het meest praktisch voor ons.

 • Maarten Lermytte
  says:

  Ik ben het eens met Marc, jammer om vast te stellen dat een werkgever met enkele of maar één vacature(s) op jaarbasis gewoonweg niet terecht kan op de huidige jobplatformen wegens de gigantische prijzen in vergelijking met de massaposters.
  Tijd dat er eens een deftig alternatief komt die echte handige functionaliteiten gaat aanbieden voor beide partijen (werkgever en – toekomstige – werkzoekende).

 • Ingmar
  says:

  Ben het eens dat op de grote sites momenteel vooral W&S bureaus de dienst uitmaken. Zij kopen groot in, herplaatsen vaak vacatures en schrijven op een handigere manier waardoor ze hoger terecht komen.
   
  Ik ben het ook eens dat W&S bureaus meer vacatures online hebben staan dan dat ze daadwerkelijk open hebben staan (ze moeten de ingekochte quota toch vullen!). Echter betwijfel ik of dit 14% procent is.
   
  Ik denk dat de grote partijen wel bezig zijn om nieuwe proposities aan te bieden aan directe werkgevers om zo meer (andere type) vacatures te kunnen voorleggen aan de werkzoekers.
   
  We zullen zien!
   
  Ingmar / http://www.bonque.nl

 • Wilco Crone
  says:

  Helemaal eens met Thomas. Wat een vreemde redenering:  “80 van de vacatures op de eerste pagina komen van intermediairs en slechts 14% lijken echte vacatures…..” Alsof een vacature van een intermediair geen “echte” vacature is. Zullen onze opdrachtgevers fijn vinden om te lezen!  

 • Thomas Waldman
  says:

  Waarom zijn vacatures bij bureaus geen “echte” vacatures? Wat nou als ik mijn werving exclusief heb weggegeven?
  Bovendien staat er een functie van Randstad tussen die een intercedent voor het eigen bedrijf zoekt. “Echter” kunnen ze het niet maken, toch?