Vacaturesite top 10: de vakantie is nog niet begonnen

Vacaturemonitor, negatiefHoewel het eerste deel van Nederland ondertussen op vakantie is gegaan, is hiervan nog weinig te zien in de vacaturevolumes. Over twee weken zal dit beeld drastisch zijn veranderd, dan is heel Nederland op vakantie. En dat betekent als vanouds een vakantieslaap voor het vacaturevolume.

Het aantal vacatureplaatsingen is iets hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (1,7%);  het volume aan unieke vacatures is hoger (1,2%) dan het volume van vorig jaar. Het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is lager in vergelijking met vorig jaar (-3,3%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 26 – 28). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 26 – 28). Bron: Jobfeed

Jobbird blijft de ranglijst aanvoeren, op enige afstand gevolgd door Banenmatch en Werk.nl. Nationale Vacaturebank weet nog net een plekje te bemachtigen tussen Werk.nl en Joof.nl, maar als de voortekenen niet bedriegen is dit slechts tijdelijk. En als Joof naar de vierde plek gaat opschuiven hebben we dus weer eens een top 4 die uitsluitend uit freemium vacaturesites bestaat.

In de categorie klein nieuws is er wel droevig nieuwws, want ondanks de herhaalde hoop als gevolg van een lange outage is Vacaturevijver wederom tot leven gekomen. Deze gruwelijke en volstrekt overbodige vacaturesite wil blijkbaar maar niet sterven.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Zols bekend heeft Werk.nl als gevolg van het verschijnen van het FNV rapport over de site een enorme optater gekregen als het om negatief sentiment gaat. En omdat bovenstaande grafiek over een periode van een maand de situatie weergeeft duurt het nog een paar weken voordat dit negatieve sentiment weer naar haar oorspronkelijke (en nog altijd hoge) niveau is gedaald.

Geef een reactie

1 Comment
  • Niels Jordens
    says:

    Oh ik loop achter…. Marc kun je even de link vermelden van het artikel waarin je uitlegt waarom Vacaturevijver zo verschrikkelijk is? En staan er in dezelfde categorie ook wat andere obscure en onooglijke sites? Ga ik ze daarna checken op bruikbaarheid op basis van jouw “aanbevelingen” 🙂 Thx!