Vacaturesite top 10: geen vakantie maar wel warm

Vacaturemonitor, negatiefDe afgelopen week was de laatste week voordat de vakantie in Nederland collectief losbarst. En al was er al een kleine daling in het vacaturevolume te zien, vanaf volgende week zal deze daling aanzienlijk sterker zichtbaar worden. In combinatie met een onvervalste hittegolf.

Het aantal vacatureplaatsingen is iets lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-1,2%);  het volume aan unieke vacatures is eveneens lager (-1,4%) dan het volume van vorig jaar. Het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is duidelijk lager in vergelijking met vorig jaar (-5,0%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 27 – 29). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 27 – 29). Bron: Jobfeed

Er kan bijna een lineaal langs de resultaten van de eerste negen vacaturesites gelegd worden. Want waar tot voor kort sprake was van een duidelijke tweedeling tussen grote vacaturesites en de kleinere vissen is daar nu niets meer van te zien. Opvallend is ook het relatief lage marktaandeel van de nummer 1 Jobbird, die met slechts 5,2% deze plek weet te bereiken. Een duidelijker signaal van fragmentatie van de markt is bijna niet te krijgen. Verder is het interessant om te zien dat waar Nationale Vacaturebank duideljik beter scoort dan vorig jaar, Monsterboard een slechter resultaat neerzet. Monsterboard lijkt op weg om ingehaald te worden door LinkedIn… maar daarover later vandaag meer.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Zols bekend heeft Werk.nl als gevolg van het verschijnen van het FNV rapport over de site een ferm percentage negatief sentiment over zich heen gekregen. Binnenkort zal dit sentiment verdwijnen waardoor we weer een beeld krijgen van het werkelijke sentiment rondom Werk.nl. Wat overigens nog altijd niet best is, maar niet zo slecht als nu wordt weergegeven.

Geef een reactie