Jobandtalent: nog steeds waardeloos, ook na pivot en extra funding

Logotype JobandtalentRuim een jaar geleden concludeerde ik na een bezoek aan Jobandtalent (op dat moment een LinkedIn kloontje op Facebook) het volgende:

Jobandtalent is een inspiratieloos LinkedIn kloontje op Facebook. Zo inspiratieloos dat ze schaamteloos leentjebuur heeft gespeeld bij haar concurrent BranchOut. Jobandtalent voegt helemaal niets toe aan het al bestaande palet aan LinkedIn kloontjes op Facebook en zal ongetwijfeld dezelfde weg op gaan als al die andere kloontjes. Een enkeltje Deathpool natuurlijk.

Maar behold, gisteren bleek Jobandtalent maar liefst EUR 2,5 miljoen aan funding te hebben gekregen waarmee de totale funding op een slordige EUR 3,6 komt. Daarbij moet wel gezegd worden dat Jobandtalent, wederom in navolging van BranchOut, een zogenaamde pivot heeft gedaan. Of, in goed Nederlands, men is helemaal opnieuw begonnen.

Jobandtalent is niet langer een LinkedIn kloontje op Facebook die leentjebuur heeft gespeeld bij BranchOut. Dit keer is ze een matching toepassing. En daarvoor heeft ze ongetwijfeld leentjebuur gespeeld bij collega’s Opprtunity, MyRecruiter, Krow, Bright, MyJobMatcher, Resunate en Choizzes en een hele serie andere wandelende doden.

Over Jobandtalent
Het is overigens briljant om te zien hoe het bedrijf haar eigen gestruikel omschrijft:

Since launching in 2009 jobandtalent founders Felipe Navio, 29, and Juan Urdiales, 32, have been testing different approaches within the recruitment industry. In 2012 jobandtalent introduced a unique job matching technology coinciding with the company’s launch in the UK.

Grandioos. Testing different approaches klinkt natuurlijk veel beter dan “ we zijn als een stelletje blinden naar voren gerommeld”. En zou Jobandtalent nou werkelijk nog nooit van alle die andere matching toepassingen hebben gehoord? Ik hoop van harte dat ze het wel weten maar stommetje spelen. En anders hoop ik wel dat de investeerders weten waar ze mee bezig zijn, want anders is dat geld weggegooid.

Overigens, wat is er zo uniek aan die matching technology? Nou, volgens Jobandtalent dit:

At the heart of jobandtalent is an innovative algorithm […]. The algorithm which behaves like a virtual recruitment consultant – identifying and recognizing linguistic patterns within the structure and phrasing of both job adverts and CVs. These patterns are then converted into data points that match candidates with suitable job opportunities, even if they do not match a candidate’s or recruiter’s specifications word for word. This algorithm, which is under continuous development, allows jobandtalent to analyse hundreds of thousands of jobs from different recruitment boards and sites, suggesting suitable vacancies within a client’s field.

Goddelijk. En proef deze woordenbrij eens uitgebreid op de tong identifying and recognizing linguistic patterns within the structure and phrasing of both job adverts and CVs. These patterns are then converted into data points… De bullshitfactor bereikt hiermee een ongekende hoogte.

Overigens lijkt Jobandtalent naast een matching toepassing ook een vacature aggregator te zijn geworden. Waarmee ook meteen de claim to fame van Jobandtalent kan worden verklaard:

jobandtalent is the first application created to ensure that candidates never miss another job opportunity

De propositie van Jobandtalent richting werkzoekers is hilarisch:

Too many people stay in jobs they don’t love simply because they lack the time needed to job search. Using our highly accurate matching technology jobandtalent ensures that candidates are aware of all the job opportunities out there for them. When a match between a candidate and job opening is identified a message is automatically sent to the candidate to notify them about the vacancy.

Natuurlijk, het kost teveel moeite om een baan te zoeken dus daarom blijf ik zitten waar ik zit. Wie verzint toch dit soort teksten? Er is overigens nog wel een restje van haar vroegere leven als LinkedIn kloontje op Facebook aanwezig:

Additionally, by connecting with Facebook candidates can find 1st and 2nd degree connections working at a company where they might apply. This way candidates can easily gain access to inside information about the recruitment process and even obtain referrals.

En als een gevolg van al dit fraais is Jobandtalent buitengewoon succesvol. Althans, in haar eigen wereld:

Jobandtalent has managed to become the international recruitment platform of choice for over 200 leading European and global companies from multiple sectors seeking experienced candidates, including Accenture, Morgan Stanley, Ericsson, Booking, L’Oréal, or Deloitte

Toe maar. Jobandtalent is zo trots op deze zin dat ze deze zelfs twee keer achter elkaar op haar eigen site heeft geplaatst:

image

Dat ziet er nog indrukwekkender uit. Overigens, wat is een international recruitment platform of choice? Iemand??

De homepage
Dit is de vernieuwde homepage van Jobandtalent:

image

Jawel, de homepage is er eentje van het soort long homepage.

Jobandtalent positioneert zichzelf als mijn personal headhunter. En dan nog zelfs eentje die mij met persoonlijk geselecteerde vacatures gaat tonen na slechts three clicks. Ik kan bijna niet wachten. Hoewel… die drie clicks lijken iets meer werk te zijn als ik de drie stappen bekijk onder het kopje How do we match you with the right job?

Maar goed, genoeg gereuteld, aan de slag. Ik klik op de Sign-up now! knop. En na via mijn Facebook account te hebben ingelogd, krijg ik dit te zien:

SNAGHTML2e3d7d8b

Geen matchende vacatures. Wat natuurlijk niet zo gek is aangezien ik nauwelijks professionele informatie bij mijn Facebook account heb vermeld. Dus laat ik eens op Import your CV now (inderdaad, met het volstrekt overbodige woordje now. Ik mis nog een uitroepteken…) klikken.

Na het koppelen van een PDF variant van mijn LinkedIn profiel kom ik hier terecht:

image

Krijg nou tandjes… Ik had me de ‘moeite’ van het downloaden van een PDF bestand kunnen besparen, want hier staat aan de linkerkant de mogelijkheid om mijn LinkedIn profiel te updaten (wat ik een jaar geleden had gebruikt toen ik Jobandtalent voor de eerstge keer bezocht). Had Jobandtalent dat niet wat ewerder kunnen vermelden?

Verder heeft Jobandtalent al mijn gegevens keurig uit het PDF gehaald.

Om Jobandtalent te laten matchen moet ik nog een aantal zaken invullen, zoals een eindeloze reeks Professional fields eaarui ik een keuze moet maken:

image

En ik moet ook nog een salarisniveau kiezen, waarbij ik slecht 1 keuze mag maken uit de nogal smalle bandbreedtes aan salarissen:

image

Vervolgens word ik nog gevraagd om een bedrijfssector aan elk van mijn werkervaringen te koppelen. Waarbij Jobandtalent aangeeft dat deze zeer belangrijk zijn, alleen heeft ze geen tabel met sectoren gekoppeld. Wat natuurlijk bijzonder vreemd is, want hoe kan dit nu een belangrijk veld zijn als er vrije invoer mogelijk is? Hoe gaat de site dit correct matchen?

image

Als ik aan al deze eisen van Jobandtalent heb voldaan zijn er nog altijd geen passende vacatures, wel krijg ik dit te zien:

SNAGHTML2e48de7f

Hij is fijn… Ik kan lekker betaalde cursussen gaan afnemen… God mag weten waarom deze specifieke cursussen worden aangeboden.

Maar als ik mijn woonplaats verander in London, England zijn er wel vacatures te vinden. Ondanks het feit dat ik in mijn profiel had aangegeven dat ik bereid was internationaal te verhuizen.

Dit zijn de vacatures die ik krijg te zien:

SNAGHTML2e4b1670

Helemaal top. Als mijn persoonlijke headhunter deze persoonlijk geselecteerde vacatures in real life aan mij had laten zien had ik hem/haar gevraagd of hij/zij een zonnesteek had opgelopen. Waarbij met name het salarisniveau van twee van de drie vacatures niet bij benadering in de buurt komen van het bescheiden salaris wat ik heb geselecteerd (EUR 121.000 – 150.000). Die matching toepassing van Jobandtalent mag eens flink worden bijgeschaafd.

Verder lijkt het unieke matching algoritme van Jobandtalent vooral keyword-based. Waarbij de Professional fields bijzonder dominant scoren. Dat had ik dus ook in een simpele zoekopdracht kunnen doen…

Als laatste valt op dat ik op geen enkele manier in dit zoekresultaat kan verfijnen of kan sorteren. Lekker handig…

Dit resultaat staat in schrille tegenstelling tegen de overspannen claim die mede-oprichter Juan Urdiales maakt:

“We do big data analysis,” says Urdiales, explaining that this includes linguistic analysis between candidates’ profiles, and the job postings in its database. “We don’t only match the title of the position and the title of the job posting. We match everything. All the description of the profile — not only the title, but what the candidate has been doing when he was in that position and also we match… all the description of the job,” he says. It does also currently employ three internal recruiters (aka humans) to fine-tune its algorithm — to “sanity check” matches. But the ultimate aim is to have the algorithm taking all the strain.

Urdiales says the extent of the linguistic analysis of its algorithm sets jobsandtalent apart from its closest rival recruitment startup Bright.com which does semantic matching but apparently mostly parses just job titles and positions. “Our approach is much more advanced, uses much more information and is much more accurate,” Urdiales adds.

He pegs the current accuracy of the algorithm at 50% of matches being “totally accurate” (up from 20% when the beta algorithm was released about a year ago) and the other 50% having “a certain level of accuracy — but we cannot consider a perfect match”. The ambition, he says, is to get the algorithm as close to 100% as possible. “We will be happy if we can achieve 80% of accuracy,” he adds.

Die Urdiales is niet in zijn eerste leugen gestikt. Maar hij is ook nog heel erg jong en mogelijk wat al te zeer overtuigd van de mogelijkheden en kwaliteit van matching. Alleen zou hij er goed aan doen zijn eigen dog food wat vaker te eten. Het zou helpen om een iets genuanceerder perspectief van de werkelijkheid te krijgen.

Er is echter een zeer groot voordeel aan Jobandtalent:

image

Inderdaad, ik kan mijn profiel verwijderen. Een actie die ik meteen heb geprobeerd. Het kost maar liefst 3 clicks maar dan is het ook gelukt.

Conclusie
Jobandtalent ziet er fraai uit en voorkomt dat ik eindeloos veel informatie moet invoeren om ‘matchende’ vacatures te zien. Dat is een groot voordeel boven meerdere collega matchingsoplossingen. Maar de inspanning is nog altijd groter dan eenvoudigweg zoeken naar vacatures. En het zoekresultaat op een vacaturesite is zeker niet slechter dan bij Jobandtalent. Wat wel een zeer droevig resultaat is gezien alle poeha rondom matching.

Zolang matching toepassingen een kwaliteit als Jobandtalent (en Opprtunity, en MyRecruiter, en Krow, en Bright, en MyJobMatcher, en Resunate en Choizzes en al die anderen) bieden, hebben vacaturesites nog altijd bijzonder weinig te vrezen. Want los van de tijdelijke aandacht die “nieuwe en innovatieve” recruitment oplossingen krijgen zal de echte meerwaarde door de gebruiker worden bepaald. En die zal ook in het geval van Jobandtalent met zijn voeten stemmen.

Geef een reactie

1 Comment