Wat je niet hebt kan je niet uitgeven

Logo(type) De Nederlandsche BankEen opmerkelijk bericht van De Nederlandsche Bank (DNB):

Al twintig jaar blijft in Nederland de groei van het beschikbare huishoudinkomen achter bij de groei van het bruto binnenlands product. Een steeds groter deel van wat in Nederland verdiend wordt komt huishoudens op een andere manier ten goede, namelijk in de vorm van collectieve zorguitgaven en toekomstige pensioenaanspraken.

Een goddelijke redenering van DNB, zorguitgaven en pensioenpremies komen ten goede aan Nederlandse huishoudens. Alleen komen die voor een aanzienlijk deel pas decennia later ten goede aan die huishoudens, als er dan overigens nog wat te verdelen is….

Verder laat het artikeltje van DNB een bijzonder grafiek zien waarin dat groeiende verschil van beschikbaar inkomen en BBP wordt gevisualiseerd:

Ontwikkeling beschikbaar inkomen en BBP, 1987 – 2012. Bron DNB

Ontwikkeling beschikbaar inkomen en BBP, 1987 – 2012. Bron DNB

De felrode lijn is mijn toevoeging en geeft de datum van de invoering van de Euro aan. Ligt het aan mij of is sinds de invoering van de Euro het beschikbare inklomen uitsluitend gedaald? Ik dacht dat die Euro ons allerlei zegeningen zou brengen. Ik heb alleen nooit van Euro marktkoopman Zalm begrepen dat een van die zegeningen een achteruitgang van het beschikbaar inkomen zou zijn… Of malverserende landen waar we ook nog eens een deel van dat krimpende beschikbaar inkomen naar toe moeten sturen…

En met een alsmaar dalend beschikbaar inkomen is het niet verwonderlijk dat zowel het consumentenvertrouwen als het bestedingsgedrag van consumenten zich al tijden in een negatieve trend ontwikkeld. Dat groene waas zal zich op deze manier nooit gaan manifesteren. Maar dat wisten we zonder deze grafiek natuurlijk ook al een tijdje.

Geef een reactie