USG People: resultaat Q2 wederom rampzalig

Logo en logotype USG PeopleNadat Manpower en Randstad al eerder dalende omzetten hadden gerapporteerd is het vandaag USG People die met haar financiele verantwoording over het tweede kwartaal van 2013 komt. En ook deze keer moet USG People een slagaderlijke bloeding rapporteren. Dit keer is de omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden maar liefst 8,5%. Hoewel je dit ook als positief kan beschouwen, vorig kwartaal was het nog 10%…

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rob Zandbergen (CEO USG People) alleen oog heeft voor de verkoop van de buitenlandse activiteiten aan Randstad waardoor USG People haar kosten heeft weten te verlagen:

The sale of our General Staffing activities in six countries and of USG Energy completes an important transition in the first half of this year. Our organisation is now focused on markets in which we have substantial scale and promising earnings potential.

Niets over het omzetresultaat van het afgelopen kwartaal. Wat moet je daar ook over zeggen?.

Zo ziet de ontwikkeling van omzet en brutomarge er over de afgelopen jaren uit:

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

Holy shit! USG People is met haar brutomarge voor het eerst onder de 20% grens gedoken, zij het net (19,9%). Met andere woorden, de omzetdaling is wederom (en aanzienlijk) harder gegaan dan de kostenreductie. Het enige wat de brutomarge nu nog kan redden is het feit dat vanaf volgend kwartaal die buitenlandse activiteiten er niet meer bij zitten. Waarmee USG People van een regionale speler een lokale speler wordt, maar in ieder geval eentje die zijn brutomarge weer boven de 20% kan tillen. Maar of USG People hiermee op de langere termijn een degelijke positie heeft gerealiseerd moet worden afgewacht. Het bedrijf lijkt namelijk onverminderd in de hoek te zitten waar de klappen vallen.

Door met een voortschrijdend jaargemiddelde te werken zijn eventuele seizoenseffecten te elimineren. En dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor USG Peope er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q2 2013

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q2 2013

Wat een gruwelijk slecht beeld! Waar concurrenten al langere tijd een bodem hebben gevonden blijft bij USG People de brutomarge maar dalen. Er is iets structureel mis binnen USG People, en dat gaat vanaf volgend kwartaal (tijdelijk?) verbloemd worden door het verdwijnen van een zeer groot deel van de buitenlandse activiteiten.

De resultaten in Europa
Dit zijn de resultaten van USG People in Europe, vergeleken met Randstad en Manpower. USG People geeft al geen resultaten meer van Italie en Spanje:

  • Frankrijk, omzetdaling van 8% (ten opzichte van Q2 2012), Randstad –13%,  Manpower –9%
  • Nederland, omzetdaling van 8% (-4,%, -5%)
  • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 8% (-8%, -6%, Belgie)
  • Duitsland, omzetdaling van 8% (0%, 0%)

De omzetdaling is in ieder geval stabiel te noemen in de gerapporteerde landen…

Vooruitzichten
De vooruitzichten zijn vaag maar hoopvol:

No improvement in revenue had yet materialised in the second quarter. Despite the persistence of challenging market conditions we are seeing positive signs. Revenue development in the second quarter was slightly better than in the first quarter and revenue development in June was better than for the second quarter as a whole. Several operating companies were able to return to revenue growth in June. We expect this positive trend to continue in the third and fourth quarters..

Let wel, deze teksten suggereren groei maar zeggen daar feitelijk niets over. Het klinkt dus goed maar kan net zo goed betekenen dat in Q3 en Q4 de omzetten minder hard dalen. We zullen dus moeten wachten wat het uiteindelijke resultaat is. Maar als er groei komt dan betekent het niets anders dan dat we in Nederland dezelfde situatie gaan krijgen als in de VS; een verschuiving van vast werk naar uitzendwerk.

Geef een reactie

3 Comments