TacticsHR: zoeken naar kandidaten in Twitter

Logo en logotype TacticsHRIs  Twitter een goed jachtterein voor recruiters/sourcers op zoek naar ‘talent’? Daar zijn heel wat vraagtekens bij te plaatsen gezien de zeer beperkte en volstrekt ongestructureerde informatie die Twitter gebruikers over zichzelf prijsgeven.  En dan is er natuurlijk nog de absoluut crappy zoektechnologie van Twitter zelf (lees je mee, Marc de Vries?). Met andere woorden, zoeken op Twitter naar ‘talent’ is geen vanzelfsprekendheid.

Maar er zijn een aantal nieuwe toepassingen die zich daar niets van aantrekken en sowieso aanzienlijk betere zoekfunctionaliteit bieden dan Twitter zelf. Vandaag breng ik een bezoekje aan één van deze toepassingen; TacticsHR. En binnenkort doe ik verslag van mijn ervaring met TacticsHR’s grote broertje, Followerwonk.

De homepage
Dit is de homepage van TacticsHR:

image

Het is duidelijk, TacticsHR denkt het mogelijk te maken om kandidaten op Twitter te vinden.

Na een bijzonder simpele registratie (Naam en e-mail adres) kom ik in het zoekscherm van TacticsHR terecht:

image

Een bijzonder overzichtelijk scherm met een viertal zoekvelden. Waarbij je allerlei leuke combinaties van zoekcriteria kan maken waardoor je fraaie doorkijkjes van het Twitter ecosysteem kan maken.

Maar laat ik het simpel houden en eens zoeken naar de mensen die van deze tool gebruik zouden ‘moeten’ maken; recruiters en sourcers. TacticsHR maakt het mogelijk om een fatsoenlijke search query te maken, dus dat is snel gepiept:

image

Hier zijn de nodige usual suspects te vinden, met Glen Cathey en Irina Shamaeva als de meest prominente sourcing rakkers.

Klikken op een naam levert dit op:

image

De standaard profile summary pop-up van Twitter, waarmee ik meteen een eerste indruk heb van de betreffende persoon op basis van zijn/haar laatste tweets. Niet veel, maar wel iets. En ik kan hem volgen, hoewel deze functionaliteit nog niet werkt.

Er valt overigens bijzonder weinig met dit zoekresultaat te doen, en dat terwijl er vrijwel een hele linkerkolom niets zit te doen. Doe mij daar eens wat verfijingscriteria en ik heb heel wat meer aan TactisHR. De site biedt wel een mogelijkheid om de zoekresultaten te sorteren, maar ook daar zit weinig bij wat ik als waardevol zou kunnen ervaren wanneer ik op zoek ben naar een kandidaat:

image

Al met al zal je het dus met de zoekvelden moeten doen en hopen dat je daarmee tot een kleine subset aan resultaten kan komen. Waarbij het bijzonder jammer is dat de zoekfunctionaliteit geen leentjebuur heeft gespeeld bij de semantische zoekfunctie van Textkernel’s Match! applicatie. Want dan zou ook een simpele zoekfunctie op trefwoorden allerlei fraais kunnen opleveren:

image

Maar ja, in zo’n geval was TacticsHR natuurlijk weer niet gratis geweest…

Overigens zijn er tussen de 1.097 zoekresultaten van recruiters en sourcers bitter weinig Nederlanders te vinden, in totaal minder dan 10. Met onderstaande recruiter/sourcer als eerste:

image

Jawel, Jan Bernhart, de recruiter/sourcer van Spil Games. Hij is de trotse aanvoerder van het piepkleine Nederlandse contigent. Is het woord sourcer nog niet ingeburgerd in ons land? Of is actieve werving gewoon nog te ‘nieuw’?

Ik kan verder nog lijstjes maken door de checkboxes aan te vinken en de betreffende tweeps op deze manier te bewaren in een lijstje die ik een naam kan geven.

Zo’n lijstje kan ik dan apart bekijken, downloaden naar Twitter en verwijderen:

image

Bij de export naar Twitter kan ik ervoor kiezen om deze prive (alleen zichtbaar voor mijzelf) of publiek (voor iedereen zichtbaar) te doen. Alleen blijkt uit de linkerkolom dat dit slechts een plan is en nog niet werkend beschikbaar.

En dat is het wel zo’n beetje wat TacticsHR betreft.

Conclusie
TacticsHR is een simpele zoekmachine bovenop Twitter die desondanks waardevol kan zijn gezien het ontbreken van een fatsoenlijke native Twitter zoekfunctie. De manipulatiemogelijkheden van het zoekresultaat zijn bijzonder beperkt waardoor alles afhangt van het kiezen van de juiste trefwoorden. En juist daar zou een semantische zoekfunctie bijzonder veel waarde kunnen toevoegen waarmee de relevantie van TacticsHR sterk zou toenemen. Maar ook nu is TacticsHR een zinvolle toevoeging aan de toolbox van rectruiters en sourcers. Zolang je er maar geen wonderen van verwacht.

Geef een reactie

1 Comment