Werk.nl ‘verbeterd’ en onbeschikbaar

Dit weekend heeft UWV besteed om een aantal verbeteringen in Werk.nl door te voeren. En, geheel in de traditie van Werk.nl, leverde dit vanochtend een aantal keer dit overbekende scherm op:

Werk.nl storing

Ondertussen is de zin Onze excuses voor het ongemak de meest misbruikte zin van het UWV. En het zou me niets verbazen als leden van het UWV webcare team in hun priveleven op iedere ongemakkelijke situatie met deze zin reageren. Volledig geconditioneerd…

Dit zijn overigens de verbeteringen die Werk.nl heeft doorgevoerd tijdens het afgelopen weekend:

image

En daarvan heb ik de eerste en de laatste verbetering eens nader bekeken. Met opvallende resultaten tot gevolg…

De betere manier van cv’s zoeken is overigens (ook?) een betere manier van vacatures zoeken. Het lijkt er dan ook op dat er sprake is van een onvolledige “Zoek en vervang” actie in onderstaande uitleg van UWV waar cv’s en vacatures blijkbaar uitwisselbare begrippen zijn:

image

Een verbetering dus die bijzonder verwarrend wordt uitgelegd. Maar het is dan ook best ingewikkeld allemaal…

Het meest hilarische is echter de bizarre uitleg die UWV geeft in relatie tot de getoonde zoekfunctie. Want nog altijd biedt het ‘verbeterde’ Werk.nl geen zoekmogelijkheid op locatie, anders dan het zoeken op een postcode. En die postcode moet minimaal 4 posities zijn anders krijg je ook nog eens deze (overigens volstrekt foute) foutmelding te zien:

image

Nonsens natuurlijk, maar UWV heeft nog niet uitgevonden hoe je met een gedeeltelijke postcode moet zoeken. Het is best ingewikkeld allemaal…

Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de tegenstelling tot het forceren van je bezoekers om met postcodes te zoeken terwijl je in de uitleg van de ‘verbetering’ het hebt over het zoeken van vacatures rondom Amsterdam of in Zaandam. Waarom is er nog altijd geen Waar veld in Werk.nl met de mogelijkheid om op plaatsnaam te zoeken? Waarom is dat zo verdomde moeilijk om te realiseren? Want dat zou pas een verbetering zijn voor de snelzoekfunctie van Werk.nl

En dan is er ook nog een andere verbetering te melden:image

Werk.nl is een soort vacature-aggregator geworden. Laat ik eens kijken hoe deze verbetering in de praktijk werkt. Het vinden van vacatures van andere vacaturesites is niet moeilijk. Gewoon zoeken zonder enig criterium en je krijgt een eindeloze lijst van dit soort vacatures. Zoveel zijn het er dat ik me afvraag of er nog wel andere vacatures op Werk.nl staan, maar dit terzijde.

Dit is overigens wat ik zie:

image

De eerste twee vacatures zijn Active[at]Work. En als ik op de link Bekijk de volledige vacature klik, verwacht ik dus naar de betreffende vacature op de site van Active[at]Work te gaan. Toch?

Maar dit is wat ik te zien krijg:

image

Inderdaad, dit is de vacature zoals deze op Werk.nl wordt getoond. Ik ben helemaal niet naar de site gegaan van de uitzendorganisatie, ik zit nog steeds op Werk.nl. Waar nog steeds helemaal niets staat over deze functie.

Ik kan overigens wel via de hyperlink naar de homepage van de uitzender, om vervolgens daar op zoek te gaan naar deze vacature. Niet bepaald hetzelfde als wat Werk.nl mij had beloofd.

Het lijkt er op dat Werk.nl nog aan de slag moet om deze ‘verbetering’ daadwerkelijk te realiseren. En je vraagt je af wie er bij UWV aan de testknoppen zit… Hoe dan ook, er zal binnenkort wel weer een weekend van gepland onderhoud nodig zijn.

Deze ‘verbeteringen’ stellen dus geen rooie kroot voor of doen het niet eens. Way to go, UWV! En dat terwijl Bruno Bruins, vooruitlopend op de ‘succesvolle’ implementatie van die verbeteringen, in het kritiekloze online blaadje Binnenlands Bestuur afgelopen donderdag nog de volgende nu al historische woorden sprak:

Nog deze zomer worden de nodige verbeteringen doorgevoerd, zoals het vernieuwen van de zoek- en matchingsmethoden, tegengaan van foutmeldingen, verbeteren van de navigatiestructuur en het verhogen van het gebruiksgemak.

Zijn dit de ‘verbeteringen’ waar Bruins op doelde? Met een haperende beschikbaarheid van Werk.nl tot gevolg?

Het is ook allemaal zo verdomde ingewikkeld…

Geef een reactie

1 Comment
 • Erik
  says:

  Hi Marc,

  Bij het UWV weten ze het niet, dus daarom maar even hier:
  – CV’s zoeken bij een vacature kan volgens mij niet meer binnen een straal rondom een postcode. Voor een vacature met een vaste standplaats is de bovenste kandidaat iemand die op 182 km afstand woont…. Is dat een verbetering?
  – Is de optie “alleen zoeken” bij het invoeren van een vacature echt verdwenen?