Faillissementen in juli 2013

FaillissementenOok in juli is het aantal faillissementen binnen de arbeidsbemiddeling boven de 20 uitgekomen. En dat is ondertussen voor de tweede achtereenvolgende maand. En daarmee volgt de sector de ontwikkeling van het aantal faillissementen voor bedrijvend Nederland. Die ontwikkeling kent uitsluitend een opwaartse richting.

Maar de sector arbeidsbemiddeling blijft het relatief gezien opvallend goed doen. Een laag vacaturevolume, stijgende werkloosheid en laag producentenvertrouwen lijken geen van allen in staat om het aantal faillssementen tot recordhoogstes op te stuwen. Integendeel eigenlijk, het valt allemaal heel erg mee.

In de maand juli is het aantal faillissementen op 22 uitgekomen, 3 minder dan in de maand juni. En dat geeft het volgende beeld van het aantal faillissementen in de afgelopen jaren..

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – juli 2013

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – juli 2013

De schommelingen per maand zijn de laatste tijd zeer fors, maar de richting blijkt duidelijk uit de trend: opwaarts. Geen verrassing hoewel we de laatste weken doodgegooid worden met allerlei voorzichtige juichgeluidjes. Naar alle waarschijnlijkheid zijn deze geluidjes niets anders dan wanhopige pogingen van politici om burgers te verleiden tot het spenderen van spaargeld en zal over enkele maanden blijken dat ook dit fata morgana voor de ogen is verdampt.

Maar het niveau van het aantal faillissementen ligt altijd nog ver onder dat van medio 2009 toen de aantallen tot boven de 25 per maand gemiddeld stegen als gevolg van de effecten van de financiele crisis. En dat terwijl ondertussen de huidige crisis dieper en langer is geworden dan ook maar iemand had verwacht. Opvallend dus dat de sector zo weinig faillissementen laten zien. Misschien is het aantal vrijwillige bedrijfssluitingen wel enorm toegenomen?

De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de SBI-code 78(Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s/personeelsbehoefte) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie