Adecco: Q2 is geen “strong performance”

Logotype AdeccoTraditioneel is Adecco de laatste van de grote uitzenders om met haar cijfers te komen. En vanochtend voorbeurs was het zover, Adecco presenteerde haar financiele resultaten over het 2e kwartaal van 2013 met de volstrekt misplaatste titel Adecco delivers strong performance in Q2 2013. Maar who cares, het gaat om de headline en nooit om de inhoud.

De inhoud laat zien dat de omzet van Adecco met 5% (3% organisch) is gedaald ten opzicht van Q2 2012 en dat is dus zeker geen strong performance te noemen. Sterker nog, het is de slechtste omzet in een tweede kwartaal sinds Q2 2009. Het enige waar Adecco op kan bogen is dat ze de kosten in verhouding tot de omzet nog beter in de klauw heeft weten te krijgen. Maar dat betekent niets minder dan het ontslaan van voldoende personeel om het verlies aan omzet te compenseren. Strong performance indeed

Want ondanks die krimp in heeft Adecco haar brutomarge op te krikken:

Adecco: omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

Adecco: omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2013

De daling van de omzet moet uiteindelijk worden gestopt, tenzij je naast vet en spieren ook bereid bent om botten weg te snijden. En zonder skelet is het toch moeilijk functioneren… Maar dit alles deert een immer optimistische CEO natuurlijk voor geen meter. Patrick De Maeseneire:

We delivered a strong performance in the second quarter. Labour markets are starting to stabilise around Europe and we see some more positive signs in our business. The gap to the market narrowed further in France, and North America continued to perform well.

Duhhh… De VS is een goudmijn voor uitzenders. Je moet je best doen om daar niet well te performen

De verdeling van omzet per geografie laat het volgende beeld zien:

image

Voor het eerst is het beeld in Europa gemengd, met zowel groei, stabilisatie als krimp. Waarbij natuurlijk vooral de enorme krimp in Adecco’s grootste land, Frankrijk, wederom opvalt: –12%. Dit land heeft de slagaderlijke bloeding nog altijd niet weten te stoppen, als is de krimp ondertussen vergelijkbaar met collega’s Randstad en Manpower. Desondanks is het een wonder dat de Franse landenmanger (Alain Dehaze) nog altijd op zijn post zit..

In onderstaande opsomming zijn de resultaten van Adecco vergeleken met die van de andere uitzenders (USG People, Randstad en Manpowe)r:

  • Frankrijk, omzetdaling van 12% (ten opzichte van Q1 2012), USG –8%, Randstad –13%, Manpower –9%
  • Benelux, omzetdaling van 2% (Nederland: -8%, -4%, -5%) (Belgie & Luxemburg, -8%,-8%, -6% (Belgie));
  • Duitsland en Oostenrijk, geen omzetdaling (-8%, 0%, 0%; allen alleen Duitsland)
  • UK & Ireland, omzetgroei van 4% (geen cijfers USG, 2%, 1%)
  • Spanje, omzetdaling van 2% (geen cijfers USG, -2%, -4%)
  • Italie, geen omzetdaling (geen cijfers USG, 0%, 0%)

Nadat Adecco in Q1 de grootste verlieze kon worden genoemd, lijkt ‘s werelds grootste uitzender in het tweede kwartaal als grootste winnaar uit de bus te komen. Hoewel je van een winnaar natuurlijk nauwelijks kan spreken als de omzet met 3% is afgenomen. Maar goed, alles is relatief.

Geef een reactie