Vacaturesite top 10: Banenmatch en Werk.nl domineren. Om zeer verschillende redenen…

Vacaturemonitor, positiefBanenmatch is de trotse lijstaanvoerder als het om het marktaandeel in vacatures gaat, Werk.nl is de discutabele lijstaanvoerder als het om het volume aan social media berichtjes gaat. Waar Banenmatch een groei van haar marktaandeel laat zien, heeft Werk.nl slechts de toenemende incompetentie van het UWV tentoon gespreid. Twee zeer verschillende lijstaanvoerders dus.

Het aantal vacatureplaatsingen is fors hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (10,7%);  het volume aan unieke vacatures is eveneens fors hoger (7,1%) dan het volume van vorig jaar. En ook het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is hoger in vergelijking met vorig jaar (4,4%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 30 – 32). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 30 – 32). Bron: Jobfeed

Een meer dan bijzondere situatie. Banenmatch heegft een groter marktaandeel dan een jaar geleden; bepaald ongewoon voor een vacaturesite die langer dan een jaar op de markt is. Er is duidelijk iets aan de hand bij (voormalig) freemium vacaturesite Banenmatch. Tegelijkertijd laat Jobbird zien hoe moeilijk is om hoger percentages te handhaven; hier is de situatie exact omgekeerd aan die van Banernmatch.

Het tijdelijk inzakken van Werk.nl is het gevolg van de enorme landurige storing waardoor Jobfeed waarschijnlijk geen vacatures kon spideren. Met enkele weken moet dit probleem verholpen zijn. Er vanuit gaande dat Werk.nl tenminste niet wederom langdurig onbeschikbaar is…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

image

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Niet te geloven. Vorige week brak Werk.nl al records met een aandeel van 77% van de totale social media buzz van de 10 (of liever gezegd 9 aangezien LinkedIn niet mee mag doen)  grootste vacaturesites, maar ‘dankzij’ een downtime of slechte beschikbaarheid van bijna twee weken heeft de site het nu tot 90% geschopt. Waarbij het negatieve sentiment aanzienlijk groter is dan Coosto kan meten omdat de social media monitor niet in staat is om sarcasme en ironie te onderkennen. Gelukkig maar voor Werk.nl.. Het gaat een maand duren voordat deze dominantie uit de cijfers van Coosto verdwenen is.

Geef een reactie

2 Comments