CPB komt met nieuwe ‘ramingen’ voor werkloosheid

En we hebben er weer een paar nieuwe ‘ramingen’ bij van ons nationale gokinstituut, het CPB. Wat gezien de kwaliteit van die ‘ramingen’ steeds meer een acroniem lijkt te voor het Centraal PrutsBureau. Want de ‘ramingen’ voor de werkloosheid blijven maar wijzigen. En natuurlijk is de richting van die wijziging één kant op: omhoog. Want de optimistische bias van het CPB is werkelijk ongekend:

Werkloosheidsramingen CPB voor 2013 en 2014 sinds augustus 2012. Bron: CPB

Werkloosheidsramingen CPB voor 2013 en 2014 sinds augustus 2012. Bron: CPB

De ‘ramingen’ van het CPB voor de werkloosheid in 2013 gaan van 7,0% (in augustus 2012) naar 8,5% nu (augustus 2013). In een jaar tijd een groei van 1,5%, oftewel een schattingsfout van 21,4%. Da’s bijna hetzelfde als blind gokken.

En voor 2014 staat het er al niet veel beter voor. Hier is de eerste ‘raming’ van februari 2013 (7,75%). Maar ondertussen is de ‘raming’ van de werkloosheid al opgelopen tot 9,25%. Waar de ‘ramingen’ voor 2013 een jaar nodig hadden om een groei van 1,5% te realiseren is dat voor 2014 in slechts een half jaar gerealiseerd. Zou het CPB leren? Zeer onwaarschijnlijk, want het gokinstituut is al sinds 2008 onverminderd aan het rotzooien. Alleen de ramingen achteraf lijken redelijk nauwkeurig…

Je zou toch verwachten dat iemand op een gegeven moment de stekker uit zo’n disfucntionele toko zou trekken. Maar niets daarvan. Waar overal als een krankzinnige bezuinigd moet worden, blijft een kudde mislukte statistici en economotristen ieder kwartaal volstrekte onzin uitspugen om rugdekking te geven aan falende politici. Wat een briljante combinatie: de lamme helpt de blinde. Om gek van te worden.

Overigens zal ik in een volgende posting een lineaire doorrekening maken van de door het CPB gepresenteerde ‘ramingen’ voor de werkloosheid, op basis van de tot op heden beschikbare cijfers van de werkloosheid. En dat wordt wederom een gevalletje lachen met het CPB.

Geef een reactie

3 Comments