Vacaturesite top 10: Jobbird weer op nummer 1

Vacaturemonitor, positiefNa enkele weken lijstaanvoerdersschap is Banenmatch weer naar de tweede plaats verwezen door Jobbird. Opvallender is de huidige top 3: Jobbird, Banenmatch en Joof. Drie freemium vacaturesites die het spectrum domineren. Overigens deels door praktijken die het voor Jobfeed onmogelijk maken om een correct vacaturevolume te bepalen.

Het aantal vacatureplaatsingen is fors hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (11,9%);  het volume aan unieke vacatures is zelfs nog fors hoger (12,9%) dan het volume van vorig jaar. En ook het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is veel hoger in vergelijking met vorig jaar (12,4%). Geen van deze cijfers lijkt echter enige relatie met de realiteit te hebben, waarbij met name het volume aan unieke vacatures volledig onjuist lijkt te zijn door praktijken van de freemium vacaturesites die ervoor zorgen dat Jobfeed niet in staat is om doublures als zodanig te herkennen.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 31 – 33). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 31 – 33). Bron: Jobfeed

De top 3 is dus ingenomen door freemium vacaturesites waarbij de vierde freemium (Werk.nl) binnenkort ongetwijfeld weer in de top 4 terecht zal komen als ze tenminste haar problemen achter zich weet te laten. De groei van LinkedIn lijkt overigens een beetje in het slop te zitten, maar dat kan ook komen door de vakantieperiode. September wordt wat dat betreft een interessante maand.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Tja, Werk.nl blijft natuurlijk de komende weken zeer dominant, dankzij haar wekenlange broddelwerk in de afgelopen tijd. De overige spelers zijn volledig gemarginalseerd en zullen pas tot normale proportie terugkeren als Werk.nl langer dan een maand zonder problemen weet door te komen. Als het recente verleden enige indicatie is dan kan dat weleens moeilijk worden.

Geef een reactie