Amerikaanse uitzenders groeien weer

Twee maanden geleden leek het er nog op dat de Amerikaanse uitzenders aan het flatlinen waren, maar ondertussen is die zorgwekkende situatie weer achter de rug. De uitzenders groeien vrolijk door, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Uitzendindex VS, week 33, 2009 – week 32, 2013. Bron: American Staffing Association (ASA)

Uitzendindex VS, week 33, 2009 – week 32, 2013. Bron: American Staffing Association (ASA)

De index is op haar hoogste punt sinds de financiele crisis aangekomen en lijkt zich alsnog richting de 100 te bewegen. En dat alles omdat in de VS er een wholesale shift naar part-time werk aan het voltrekken is.

En die verschuiving is in onderstaande grafiek fraai in beeld gebracht:

Change in fulltime vs. part-time employment since january 2009

Hier is te zien dat sinds het dieptepunt van de crisis het aantal part-time banen continu is gegroeid terwijl het aantal fulltime banen in eerste instantie gigantisch is gekrompen om pas zeer recent boven de nullijn uit te komen. En laten uitzenders nou net lekker mee-eten van die groei in part-time banen.

Obamacare lijkt een bijzonder belangrijke reden te zijn voor deze gigantische verandering. En daarmee wordt de Amerikaanse beroepsbevolking collectief armer, terwijl de Amerikaanse zorgindustrie hogere winstmarges behaalt. Ja, het ideaal van goede zorg voor iedereen is volledig geperverteerd. Waarbij de gemiddelde Amerikaan aan het kortste eind trekt.

Geef een reactie