Gaat LinkedIn dan toch XING overnemen?

De geruchten van een mogelijk op handen zijnde overname van XING door LinkedIn hebben de beurskoers van het social professional network voor duitssprekenden gisteren (vrijdag 23/8) naar ongekende hoogte gestuwd:

Beurskoers XING

Interessant om te zien dat op donderdag, vooruitlopend op de sprong in de beurskoers, sprake was van een geleidelijke stijging van de koers. Handel met voorkennis? In dat geval heeft iemand zwaar geprofiteerd van die voorkennis…

Op basis van de slotkoers van vrijdag is XING nu $552 miljoen waard. Ter vergelijking, Monster is op dit moment $487 miljoen waard. Ook ter vergelijking, LinkedIn is bijna $27 miljard waard, oftwel bijna 50 keer zoveel als XING. Er is altijd baas boven baas.

Maar veel belangrijker dan al die bedragen is de vraag of het gerucht enige substantie heeft. Gezien de koppige tegenstand die XING al jarenlang biedt (een klein dorpje in Gallie?) ligt een overname door LinkedIn voor de hand. Tenslotte zal een groei in DACH door LinkedIn in komende jaren zeer langzaam verlopen door de aanwezigheid van een meer dan stevige concurrent. Een overname van XING zorgt ervoor dat in 1 klap de hele duitssprekende wereld binnen LinkedIn komt te zitten.

Als LinkedIn daadwerkelijk interesse heeft dan zal XING haar huid bijzonder duur willen verkopen, en anders haar grootaandeelhouder Burda wel. De vraagprijs kan daarmee weleens een al te groot obstakel zijn. Aan de andere kant moet LinkedIn gewend zijn aan volledig krankzinnige waarderingen, het bedrijf is tenslotte zelf het meest sprekende voorbeeld (met een price to earnings ratio (P/E) van maar liefst 659… Volstrekt buitensporig). En wat is een paar miljard als je daarmee in 1 klap de volledige duitsprekende wereld binnenharkt?

Maar goed, een gerucht is niet meer dan een gerucht. En de meningen over de kwaliteit van het gerucht zijn zeer divers. Een kwestie van wait and see dus. Zou Viadeo overigens ook op een dergelijk gerucht hopen? Het zou me niets verbazen, maar in het geval van Viadeo een stuk minder waarschijnlijk. De kans dat Viadeo door de stoomwals LinkedIn wordt geplet is aannemelijker dan dat ze door LinkedIn overgenomen zou worden.

Geef een reactie

3 Comments
  • Marc Drees
   says:

   XING’s koersstijging ging vooraf aan de aankondiging dat Ballmer ermee ging stoppen. We lopen tenlsotte een paar uur voor en zoals je kan zien was de koers van XING meteen na opening van de DAX op haar hoogst.
    
   Verder vraag ik me af of het vertrek van Ballmer een effect heeft gehad op de beurskoersen van zowel Facebook als LinkedIn. LinkedIn heeft gedurende de vrijdag een zeer geleidelijke stijging van haar aandeel laten zien en ook bij Facebook is de stijging niet te relateren aan Ballmer’s aankondiging die voorbeurs werd gedaan. Dat Microsoft een vreugdesprongetje heeft gemaakt, is natuurlijk wel goed te begrijpen. Onder Ballmer’s leiding zijn er een paar honderd miljard van de market cap van Microsoft afgeschaafd…