Vacaturesites top 10: de cijfers zijn de cijfers niet

Vacaturemonitor, positiefJobbird weet voor de tweede achtereenvolgende week de eerste plek op te eisen, ook al is het verschil met Banenmatch beperkt. Maar het meest opmerkelijke van de afgelopen week is de terugkeer van Werk.nl in de top 3. De tijdelijke daling van deze site als gevolg van de langdurige downtime is achter de rug.

Het aantal vacatureplaatsingen is fors hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (13,3%);  het volume aan unieke vacatures is zelfs nog fors hoger (14,4%) dan het volume van vorig jaar. En ook het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is veel hoger in vergelijking met vorig jaar (13,2%). De twijfels over de betrouwbaarheid van deze cijfers wordt steeds groter, ik heb hier gisteren specifiek aandacht aan besteed.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 32 – 34). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 32 – 34). Bron: Jobfeed

De volgorde is weer normaal nu Werk.nl zich heeft hersteld van de klap als gevolg van de bijna twee weken durende onbeschikbaarheid of slechte beschikbaarheid van de site. Omdat Nationale Vacaturebank zich ook heeft terug weten te veschten is Joof naar de vijfde plaats teruggezakt. Aan de onderkant is de verdeling al weken lang bijzonder stabiel te noemen waarbij LinkedIn zich de laatste tijd niet dichter naar Monsterboard lijkt toe te bewegen. Stagnatie aan het social professional network front?

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl is wederom overheersend en dankzij de ‘antwoorden’ van Lodewijk Asscher op vragen van het kamerlid Sadet Karabulut zal dit nog zeker een maand zo blijven. Want hoewel trouwe lezertjes van RecruitmentMatters allang wisten dat de problemen met Werk.nl in ieder geval tot en met 2015 zouden voortduren, was het voor het bredere publiek groot nieuws. En dat terwijl Asscher er tot in 2015 van had gemaakt. Wat natuurlijk een ‘klein leugentje’ van Asscher is. Maar dat mag, want hij is een politicus. Hoe dan ook, alle mainstream media hebben er een verhaaltje van gemaakt en dat levert natuurlijk lekker veel social media berichtjes op. En het mag nauwelijks verbazing wekken dat een groot deel van die berichtjes door Coosto van een negatief sentiment zijn voorzien.

Geef een reactie