“War on Talent” is alweer populair aan het worden

kristallen bolDe illusie van de War on Talent wordt aan alle kanten weer leven ingeblazen. Vanzelfsprekend gebeurt dit uitsluitend door partijen die er belang bij hebben om deze illusie nieuw leven in te blazen, mogelijk in een laatste poging om een naderend faillissement af te wenden. Maar desondanks zijn er ongetwijfeld partijen die in deze onzin trappen en uit een irrationele angst besluiten de diensten van deze valse profeten at te nemen.

In Nederland hebben we natuurlijk Intelligence Group die zich onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt met haar voorspelling van een kentering in de bouw (alsof hun eerdere rapport al niet voldoende bewijs van hun incompetentie is), maar SimplyHired kan er ook wat van. En wederom is het mechanisme een uiterst selectief gebruik van beschikbare data.

In het geval van SimplyHired wordt de inverse relatie tussen vacaturevolume en werkloosheidspercentage als ‘bewijs’ aangevoerd voor een naderende War on Talent:

image

En dat leidt SimpyHired tot de volgende uitspraak:

How prepared are you to compete for today’s top talent? Consider taking a look at some of the latest numbers that suggest employees in almost every industry and nearly every state are finally ready to revive their careers and take a few risks they might have avoided only one year ago.

Natuurlijk gevolgd door enige ‘goedbedoelde’ adviezen die vanzelfsprekend gunstig uitvallen voor SimplyHired.

Wat SimplyHired echter ‘vergeet’ te vertellen dat de daling van de werkloosheid vrijwel volledig een functie is van een daling van de arbeidsparticipatie. De voortdurende malaise op de arbeidsmarkt in de VS sinds 2008 heeft voor een versnelde daling van de arbeidsparticipatie sinds 2009 gezorgd, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Labor Force Participation Rate, januari 2000 – juli 2013, niet-gecorrigeerd voor het seizoen (op basis van een 12-maands voortschrijdend gemiddelde). Bron: FRED Economic data

Labor Force Participation Rate, januari 2000 – juli 2013, niet-gecorrigeerd voor het seizoen (op basis van een 12-maands voortschrijdend gemiddelde). Bron: FRED Economic data

Voor de goede orde, de huidige arbeidsparticipatie in de VS is sinds 1980 niet zo laag geweest. En dat is niet uit luxe. Discouraged workers zijn er echter voldoende. Was de arbeidsparticipatie sinds 2008 ongewijzigd gebleven dan zou de Amerikaanse werkloosheid op dit moment ruim boven de 10% staan, in plaats van de huidige 7,4%. War on Talent? My ass…

Geef een reactie

1 Comment