BREKEND: Asscher vraagt Heutink werkloosheid op te lossen

Chris HeutinkEen hoge ambetenaar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft tegen RecruitmentMatters bevestigd dat minister Lodewijk Asscher aan Chris Heutink, de hoogste baas van Randstad Nederland, heeft gevraagd om de werkloosheid in Nederland binnen vijf weken op te lossen. Heutink heeft tijdens het gesprek met Asscher aangegeven hier mogelijkheden voor te zien.

Asscher kwam tot dit opmerkelijke verzoek omdat hij zeer onder de indruk schijnt te zijn van Heutink’s recente interview bij BNR waarin hij alle bedrijven in Nederland opriep om één jeugdwerkloze in dienst te nemen. Verder schijnt Asscher het vertrouwen in het UWV volledig te hebben verloren en daarom op zoek te zijn gegaan naar marktpartijen die wel blijk geven van een “can do” mentaliteit. Zijn keuze voor Heutink is in dit verband dan ook niet meer dan logisch te noemen.

De plannen van Heutink om de werkloosheid in Nederland op te lossen zijn nog niet openbaar zijn gemaakt. Maar enkele onderdelen daaruit zijn al wel naar de pers gelekt en daaruit kan worden opgemaakt dat er sprake is van een bijzonder pragmatische aanpak. Er zijn op dit moment gesprekken gaande tussen Randstad en diverse regionale busondernemingen om lijnbussen in te gaan zetten. Het schijnt de bedoeling te zijn om met iedere bus 50 werklozen samen met een intercedent(e) van Randstad naar een willekeurig industrieterrein te vervoeren om vervolgens bij elk bedrijf 1 – 5 werklozen achter te laten; afhankelijk van de behoefte van het betreffende bedrijf. Volgens berekeningen van Randstad zou hiermee binnen vijf weken het volledige bestand aan werklozen weer aan het werk zijn geholpen en kan de werkloosheid in Nederland tot een historisch niet eerder gerealiseerd niveau van 0% zijn teruggebracht.

Op dit moment is de vertragende factor het UWV systeem Werk.nl. Het schijnt niet mogelijk te zijn om alle werklozen binnen de overeen gekomen periode van vijf weken te benaderen om hen de instructies te geven waar en wanneer zij op de bus dienen te stappen. Een poging hiertoe zorgde ervoor dat Werk.nl uitviel en pogingen om het systeem weer live te brengen zijn tot op dit moment niet succesvol geweest. Specialisten van IBM zijn uit Ierland ingevlogen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Heutink blijft echter positief. Hij gaf aan dat ook zonder Werk.nl de werkloosheid binnen vijf weken zou kunnen worden teruggebracht als iedere werkloze zich gewoon even laat inschrijven bij Randstad. In tegenstelling tot Werk.nl zet Randstad in dit geval wel persoonlijke begeleiding in voor eenieder die moeite heeft met een inschrijving via Internet. Heutink houdt voorlopig geen rekening met een eventuele overschrijding van de termijn van 5 weken als gevolg van deze tegenvaller. Mijn mensen hebben wel voor hetere vuren gestaan schijnt hij te hebben gezegd.

Vanaf deze plaats wens ik Heutink natuurlijk alle succes met deze fantastische opdracht. Verder heb ik er natuurlijk alle vertrouwen in dat Heutink dit varkentje wel eens even gaat wassen!

Geef een reactie

12 Comments