Vacaturesite top 10: alles weer een stuk normaler

Vacaturemonitor, negatiefOndanks een downtime van bijna 3 uur afgelopen zaterdag heeft Monsterboard zich terug weten te vechten naar de vijfde plaats, achter eeuwige concurrent Nationale Vacaturebank. Waarmee de twee overgebleven pay-to-post vacaturesites in de top 10 (als we LinkedIn tenminste niet meerekenen als vacaturesite) weer gebroederljjk bij elkaar staan. De top 3 wordt natuurlijk gevormd door de drie freemium vacaturesites, met Jobbird wederom als trotse koploper, met afstand nog wel. Zou die reclamebarrage van Jobbirrrrrd hier ook aan hebben meegeholpen?

Het aantal vacatureplaatsingen is hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (4,9%);  het volume aan unieke vacatures is vrijwel gelijk (0,2%) aan het volume van vorig jaar. Het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is lager in vergelijking met vorig jaar (-1,6%). Jobfeed heeft forse correcties uitgevoerd op de aantallen in voorgaande weken waardoor de vacaturevolumes weer betrouwbaar lijken te zijn.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 34 – 36). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 34 – 36). Bron: Jobfeed

Als we bedenken dat een aantal jaren geleden een marktaandeel van ver boven de 10% volstrekt normaal was dan kan er slechts worden geconstateerd dat de markt aanzienlijk verder versnipperd is. Jobbird komt met 6% nog het hoogst maar daarna zakt het snel in. Met het eens zo trotse en dominante tweetal Nationale Vacaturebank en Monsterboard verworden tot middenmoters met marktaandelen van (ver) beneden de 5%.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds 24 augustus heeft Werk.nl, het UWV of het ministerie geen flater meer geslagen, maar het laat onverlet dat daarmee de laatste dertig dagen nog altijd heel veel negatief sentiment laat zien romdom de slechtste vacaturesite van Nederland. En binnenkort krijgen we dan nog de ‘antwoorden’ van minister Lodewijk Asscher op vragen van kamerleden naar de oorzaken van de langdurige downtime. Ik ben bang dat Werk.nl nog lang een dominante positie zal blijven innemen, zowel in de totale social media buzz als in het negatieve sentiment van die buzz.

Geef een reactie