Marije Koets vertrekt bij ManpowerGroup

Marije Koets

Eerder vandaag ontving ik dit anonieme bericht:

Directeur Marketing & Communicatie Marije Koets verlaat ManpowerGroup

Sinds vorig jaar zomer was Marije Koets directeur marketing & communicatie bij ManpowerGroup na een machtstrijd met de vorige directeur marketing & communicatie. Ze kwam vanuit het driekoppig directie van Experis. Het is nog niet bekend wat ze gaat doen.

Volgens een insider binnen Experis paste haar manier van leidinggeven niet binnen de cultuur van Manpower. ‘In interviews ging ze er prat op dat ze zo speciaal en eigenwijs was. Ze had een eigen aparte manier van leidinggeven.Daardoor zijn veel goede mensen weggegaan. Marije Koets is een goede vak vrouw en marketeer maar geen mensen-mens’.

Volgens een andere e-mail die ik ontving wordt Koets opgevolgd door Dennis Denekamp.

Als ik me niet vergis is met het vertrek van Koets niemand van de Vitae “webbers” nog over bij ManpowerGroup. Corporate can do that to you.

Geef een reactie

22 Comments
 • Peter
  says:

  Nu met alles rondom Mathijs van Nieuwkerk, doet me dat denken in mijn tijd met Marije.

  Hoe ze blazend, gillend, schreeuwerig en je uitmaakte voor rotte vis.

  En de mensen om haar heen? Tja die zeiden niks, net als bin DWDD

  Suzan, haar HR manager die je dus totaal niet kan vertrouwen? Nooit iets met de klachten gedaan. Net als Dieuwke deed ze niks, nee ze stak nog wat extra messen in je rug.

  Jan willem dan, die hier heel stoer een reactie gaf. Werkt nu voor ministerie. Deed niks, durfde niks, terwijl hij wist dat ze mensen kapot maakte.

  Manpower dan? ach iedereen wist het maar niemand deed wat. Die stagaire: totaal afgeblaft.
  Haar trouwe communicatie adviseur die ziek werd en overspannen was? Die maakte ze voor gek in het team overleg, waarbij dus Jan Maarten en Suzan zaten.

  Je zou je kapot schamen als mens, maar dat doen ze niet.

  • Peter Horst
   says:

   In de slipstream van wat er nu allemaal is gebeurd, geef ik tie dat ik ook nooit iets heb gezegd tegen koets. Hee, ik wilde mijn baan graag houden. Inderdaad zou ze niet misstaan naast Matthijs: haar gedrag was exact hetzelfde.
   Ieder die het tegenover wil beweren, daag ik uit.

   By the way: ook jan willen en suzan waren bang voor haar en dus hun eigen baan. Althans, dat mag ik hopen want anders zijn ze nog erger.

  • Sharon
   says:

   Ja ik moest ook denken aan mevrouw Koets bij Manpower na het lezen van DWDD en de houding van Mathijs van NIeuwkerk. Ik heb op zich altijd goed kunnen opschieten met Marije, maar ik zat dan ook niet in haar team. Eerst niet bij Experis en later bij ManpowerGroup. Maar wij van Sales en Account hadden vaak contact met de communicatie meisjes en jongens.
   Ik herinner me ook inderdaad Suzanne en Jan-Maarten: treffende beschrijving: de schoothondjes van Koets. Haha, ik zie ze nog als een gek ‘ja’- knikkend bij Marije: bij elke zin hoorde je dan: oh wat goed, wat slim. Bijna lachwekkend.
   Een geval kan ik me nog goed herinneren: toen ze de stagiaire even op de Koets-manier ging toespreken. Nou ja, toespreken: uitschelden, en kwaad dat ze was. En de twee hondjes zaten erbij. Ik weet ook niet wat kwalijker was: dat Marije zo was, of dat Suzan – die blijkbaar een vertrouwenspersoon was voor het team, maar alles direct door briefde naar Marije, haar functie zo misbruikte om er zelf beter van te worden. Jan-Maarten was wellicht wat meer menselijker maar liep ook in de pas van Marije. Zeer kwalijke praktijken. Ik heb het wel eens met die Suzan over gehad, maar ze waren zo ontzettend overtuigd van hun eigen kunde, dat ze echt vonden dat niemand hun kon en mocht tegenspreken. Een kritische houding werd niet gewaardeerd.
   Een ander geval kan ik me ook herinneren van iemand die echt goed bezig was binnen communicatie, maar ook door de ‘Koets’- methode werd gekleineerd. Hij deed het alleen wat slimmer: namelijk gewoon ja en amen zeggen en ondertussen op zoek naar een andere baan. Hij deed werkelijk het laatste half jaar niks tot weinig en was vooral niet kritisch. Wat was de feedback bij het exit- gesprek: ‘je hebt je de laatste maanden uitstekend verbeterd, en iedereen in het team was te spreken over je houding’! Let wel, hier zaten ook mensen bij, die later een hogere functie kregen bij ManpowerGroup. Die gozer vertrok, maar wel eest had hij een gesprek met de directeur, en heeft het MT en directie een mail gestuurd waarin hij de hoop uitsprak dat men wat beter zou letten op hun mensen, en dat ze de plicht hadden om deze mensen te beschermen tegen dit soort ‘leiders’, ‘managers’ en ‘directeuren’. Triest, dat men nooit iets hiermee gedaan heeft. En niet zo gek, dat Marije weg moest. Ja, moest. En dan haar schroothondjes die voor haar opkwamen, alsof Marije enorme onrecht was aangedaan. De daadwerkelijke reden was dat ze bang waren om hun baan te verliezen. Dan maar mensen in de vernieling helpen.

 • Peter
  says:

  Ik ben sinds kort weer in Nederland na een mooie werkervaring in het buitenland. En aangezien ik met Marije Koets ga werken was ik benieuwd wat er over haar wordt geschreven, dat doe ik trouwens altijd. Dus toen ik deze blog zag, ben ik het gaan lezen en eerlijk gezegd ken ik Marije niet goed. Maar ik ben verbaast over de reacties van haar collega’s. En snap ik niet waarom niemand hierin de regie heeft genomen. Ik heb Marije nu twee keer ontmoet en gesproken en ik heb een beeld van haar. En ja, grootdeels deel ik wat ik hier lees maar dat maakt niks uit. Als zakenvrouw komt ze over zoals een zakenvrouw moet zijn: hard en verstandig en je eigen kroost verdedigen. Omdat ik dus zaken met haar doe, heb ik gevraagd naar dit artikel. Dat veroorzaakte een emotie die ze niet voor haar kon houden en voordat ik het wist, werd ze kwaad op mij 🙂 Haha, alsof ik de schuldiger ben. Een gevoelig punt dus waardoor ik nu nog steeds niet weet wat waar is en wat niet waar is. Maar ik weet in elk geval wel dat dit haar zwakke punt is en waar ik me op moet focussen met onderhandelen. Ja, een mens zit raar in elkaar. 

 • Jan Willem
  says:

  Experis was Vitea, waar ik ben begonnen. Vitea is overgekocht door Manpower en vandaar die naamsverandering. Veel collega’s zijn weggegaan. Ik werk inmiddels voor de concurrentIk geloof dat het team van Marije met uitzondering van Anne Ruth, Miryam en Wieneke allemaal weg zijn. Zelf had ik geen problemen met Marije en eerlijk gezegd vind ik het ook niet echt netjes om dit soort berichten te plaatsen en hierop te reageren. 

 • Carel
  says:

  Grappig dit bericht want ik ben werkzaam via Freelance United en heb Marije aldaar leren kennen. In het begin was ze zeer sympathiek  en was ze benieuwd en volgens mij ook oprecht geinteresseerd wie ik was, wat ik deed, wat ik wilde, wat mijn ‘ dromen’  waren etc. Ik moet zeggen: ik was zwaar onder de indruk. Tot dat ik ergens niet mee eens was. Toen heb ik een andere Marije gezien. Een vrouw die niet bang is om te dreigen. Die dingen zei als: ‘ ik maak je kapot’  en ‘ ik zorg ervoor dat je nooit meer ergens komt te werken’.  Die alles tegen me ging gebruiken (wat ik aan haar heb verteld) en vooral persoonlijk werd. Ik was eerlijk gezegd geschrokken en vooral overvallen door deze gebeurtenis. Benieuwd wie nou daadwerklijk die Marije is, kwam ik door mijn zoektocht op deze website. En wat ik lees in de reacties is allemaal waar: van haar collega’s tot de mensen die dus ook zo’n ervaring heb gehad. Voer voor psychologen zou ik zeggen 🙂 Ik ben in elk geval weggegaan bij Freelance United en heb het geluk dat mijn opdrachtgever tevreden was waardoor ik gewoon nog mijn job heb. 

 • Pien
  says:

  Ik lees nu pas dit bericht en ik schrik van de reacties van vooral het team. Het artikel is misschien wat scheef omdat het eenzijdig is en er niet is gedaan aan wederhoor. Maar goed, het is dan ook geen journalistiek maar een blog. De reacties en emoties van haar teamleden zijn te begrijpen maar benadrukken vooral wat er in principe al in het artikel staat. Ik heb kort geleden een collega van hen, Susan, gesproken en die vertelde me ook wat meer over Marije Koets waarvoor zij heeft gewerkt. Ik schrok behoorlijk dat een persoon zo’n (negatieve) invloed kan hebben op het team. Als organisatie zou ik me behoorlijk zorgen maken om deze manier van communiceren. 

 • Nienke
  says:

  Met verbazing lees ik dit bericht. Waarom wordt die Marije niet gebeld voor een reactie maar geven haar teamleden op een zeer vreemde en vooral onprofessionele weg reactie. Alleen de woordkeuze al: ‘bitch’, ‘je kan gek van haar worden’, ‘ze kan hard zijn’, ‘soms inconsequent’, ‘wijf’; ik ken Marije niet maar door deze bewoording krijg ik wel een beeld. En dat is niet echt positief. Ik verbaas me erover dat niemand van de directie behalve directeur Though Leadership (wat dat ook mag zijn) een reactie geeft maar dat is volgens mij vanuit zijn emotie. Dit is een slecht voorbeeld van en omgaan met crisiscommunicatie. Door de reacties en vooral de toon daarvan, ben ik verder gaan zoeken op ‘manpower’ maar daar vind ik absoluut geen reacties vanuit manpower. Opvallend want daardoor krijg ik nu het gevoel dat ze dit bericht veel belangrijker vinden dan een onderzoek, een interview met die directeur of de website. Dat zijn dus de gevolgen als iedereen vanuit een organisatie gaat reageren. 

 • Meter
  says:

  Willen de mensen van het communicatie team van manpower reageren op de twee andere topics over die website en dat onderzoek? Dat is veel belangrijker en daar blijft het stil. 

 • Nicoline van Mulken
  says:

  Met ongeloof lees ik dit stuk. Ik begrijp niet waarom dit artikel waarin elke inhoudelijkheid, onderzoek of objectiviteit ontbreekt, op deze manier geplaatst is.
  Het woord riool journalistiek zou meer passen. Het siert de teamleden die vanuit hun hart en op basis van hun ervaring het artikel weerleggen. En ik sluit me daar volledig bij aan.
  Nicoline

  • Frank
   says:

   ”Het siert de teamleden die vanuit hun hart en op basis van hun ervaring het artikel weerleggen. En ik sluit me daar volledig bij aan” – is dat zo? Vakinhoudelijk is dit het slechtste wat je kan doen op reactie van een artikel. Dus jij vindt het gewoon dat iedereen uit een team maar vanuit emotie kan reageren. Ik heb de namen eens opgezocht en wat blijkt: ze werken al lang als communicatie medewerker en komen allemaal uit de Experis hoek. Verdacht nietwaar? Eerste regel tijdens crisis communicatie: reageer vanuit de organisatie en vooral niet uit emotie. 
   Wat ik ook niet snap is het gebruik van riooljournalistiek. Ik hoor graag waarom je die heftige term gebruik. Is het misschien zo omdat er wordt geschreven over iemand waarmee jij wel goed hebt gewerkt? Of dat er iets kritisch wordt geschreven over haar? 

   Ten slotte: hoezo weerleggen de teamleden het artikel door hun reacties? Als je de reacties juist leest, dan zie je dat het belangrijker wordt gemaakt dan het eigenlijk is: iemand gaat weg, so what, en blijkbaar paste die persoon niet zo goed bij de organisatie, so what? 

 • Hein van Meeuwen
  says:

  Goede morgen,
  Hoop dat een ieder die gereageerd heeft op dit artikel zich morgenochtend eens goed in de spiegel aankijkt. Je zou je dan eens kunnen afvragen hoe jij het zou vinden als er ongevraagd over je geoordeeld en gesproken wordt.. waardeloos….

 • Charles
  says:

  Natuurlijk is dat een mening van iemand die met Marij heeft gewerkt. Ik heb een aantal jaren geleden met en onder Marije gewerkt en als je het hebt over ‘Ze kan hard zijn en zeer direct, soms inconsequent maar altijd integer,en voor niemand bang’; dat herken ik maar ik ken ook de andere kant als je haar tegen je hebt. Dan is ze niet zo integer. Dat heb ik bij mijn collega’s gemerkt waardoor er veel mensen zijn vertrokken. Laten we haar niet heiliger maken dan ze is want ze heeft genoeg mensen kapot gemaakt bij Vitae door haar houding. En dat weet jij ook. 

 • Anne Ruth
  says:

  Goed zo Jan Maarten! Ben het helemaal met je eens. Ik werk bijna 9 jaar voor Marije en heb enorm veel van haar geleerd: Marije zorgt ervoor dat je op je tenen gaat lopen. Dat betekent soms kramp in je benen, maar wel dat je groeit. Ze is enorm slim, erg sensitief en begaan, kan soms als een bitch uit de hoek komen, maar is een heel gaaf wijf. Ik ga haar enorm missen.

 • Mirjam van der Toorn
  says:

  Hear hear Jan Maarten. Jij schetst een eerlijk portret. Bovenstaand artikel niet. Jammer en niet verdiend. Een goed vakinhoudelijk blog onwaardig. 
  En ja, ik ben een van de teamleden die Marije haar vrijheid gunt en haar bedankt voor de leerzame jaren.

 • Jan-Maarten Rovers
  says:

   
  Verrassend stukje. Daar wil ik als insider graag op reageren! Ik werk een aantal jaar zeer nauw samen met Marije, zowel bij Experis in haar rol als webber, en bij ManpowerGroup, in haar rol als directeur. 
  Een paar dingen kloppen zeker in bovenstaand stukje. Speciaal en eigenwijs zeker. Een aparte manier van leidinggeven misschien. Als je het geven van eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid creëren, je altijd proberen scherper te krijgen en je ideeën te verrijken apart vind klopt dat. 
  als direct report weet ik waar ik het over heb. Je kan af en toe gek van haar worden maar ze brengt je altijd verder. Ik ken weinig mensen met meer visie en durf. Het is ook bewonderingswaardig hoe Marije altijd voor haar mensen en haar visie gaat staan. Ze kan hard zijn en zeer direct, soms inconsequent maar altijd integer,en voor niemand bang. 
   In de tijd van Vitae naar Experis en in de tijd van Marcom directeur in Diemen  zijn er zijn de afgelopen jaren moeilijke keuzes gemaakt, en ongetwijfeld ook foute (het is net een mens) En dat je als leider niet iedereen te vriend maakt lijkt me ook een gegeven. 
  Ik denk dat ik namens het hele team spreek dat wij het een groot verlies voor ons en de organisatie vinden en haar het aller aller beste toewensen en een stukje zoals hierboven het allerlaatste is wat ze verdient. Lieve Marije, Heel veel succes met alles wat je gaat doen en bedankt voor het lachen!!!  We zullen je missen!
   
  Jan-Maarten
   
   

  • Marc Drees
   says:

   Toevallig ken ik Marije ook, en ik herken jouw schets van haar eerlijk gezegd volledig. Ik zou haar omschrijven als een bijzonder inspirerende ADHD-er die ongetwijfeld veeleisend is maar daarin altijd streeft naar kwaliteit. Maar als ik een tekst toegespeeld krijg en ook nog van drie andere kanten bevestiging van het vertrek krijg neem ik dat soort informatie op face value.

  • Recruiter
   says:

   Waarom gaat een directeur van Manpower op een blog zijn eigen MT zitten verdedigen? 

   Ik zou deze discussie intern houden, want zo komt het niet sterk professioneel over en ga je steeds meer twijfelen of mw. in kwestie wel fair is weggegaan.

   Zonder de reacties neem je dit bericht ter kennisgeving aan. Maar nu een algemeen directeur en marketing communicatie mw. zich extern gaan uiten getuigd het weinig van kennis en know-how allemaal. Wat maakt ons dat nou uit of mw. wel of niet goed functioneerde?

   Het is een blog over recruitment, geen inside troubles die binnen elke onderneming heersen. En dan ga je niet dit naar buiten brengen, meneer Rovers in kwestie. 

  • Veerle
   says:

   Jan Willen, ik moet hier gewoon om lachen. Ja, late reactie, maar aangezien wij samen bij Vitae rind hebben gelopen, heb ik toch de behoefte om te reageren.
   ‘Integer’ is iets wat Marije zeker niet is. Ze gebruikt alle informatie tegen je. Ze is een narcist, dat heb je mij zelf vertelt. Ze reageert bij angst.
   Niet voor niks werden jij en Suus de sm-hondjes van Marije genoemd. Want oh oh wat waren jullie ‘vrij’.
   Integer: hou toch op. We wisten vaker eerder wie ontslagen zouden worden dan de persoon zelf. Als iemand ziek was, werd dat uitvoerig uitgelegd en vooral benadrukt dat het een teken van zwakte was. En wie knikte daarbij als een idioot direct? Juist, de hondjes van Marije.
   Ik lees je reactie en hoop dat je die reactie heb geplaatst in de angst want als he dit zelf gelooft dan is dat lachwekkend.

   En natuurlijk spreek je namens hey hele team ‘ja-knikkers’ want Marije en jou kennende, zijn alle kritische (en in de regel de meest professionele) mensen weg. Triest