Technolotopia en een Bentley van de zaak

trendrede2014

Een stuwmeer aan innovatie. Zelforganiserende dwarsverbindingen. Fluïde ecosystemen. De drie thema’s van de ‘Trendrede 2014’, een megaslim gemarket, eh… Tja, wat is de Trendrede eigenlijk? Laten we het een doorkijk naar de toekomst noemen. Voor de vierde keer banjerden 12 ‘trendwatchers’ onbekommerd door het landschap van hip en hot. Na lezing bleef bij mij een leeg gevoel over. Want alle taalkundige en morfologische grollen (‘systeemelastiek’) in het verhaal, kunnen niet verbloemen dat dit land er op veel fronten gewoon bedonderd voorstaat.

Trendwatchen is een luxe die je je kunt permitteren als je geen zorgen hebt. Je kunt een hoop lucht de wereld inblazen als er elke avond gewoon een maaltijd op tafel staat. Maar de “vooruitgang door zelfbeschikking, authenticiteit en zingeving” gaat de energierekening niet betalen. De “zelforganiserende dwarsverbanden als nieuwe maatschappelijke bronenergie” maken geen einde aan de groeiende ongelijkheid in dit land, integendeel. Wie gaat aan die bijna 400.000 kinderen die dagelijks zonder ontbijt naar school gaan vertellen dat ze honger hebben in een “vitaal ecosysteem”? Ik wil heel graag “waarde creëren zonder dat er geld rondgaat”, maar vertel dat a.u.b. ook even aan mijn bank en aan Albert Heijn. Big Data kunnen misschien helpen “om beleid vanuit het individu te bouwen” – maar ze kunnen evengoed op basis van al dan niet foutieve informatie de conclusie trekken dat mijn levensstijl risicovol is en mijn ziektekostenpremie dus omhoog moet.

Bullshit

Misschien hebben we te maken met de laatste stuiptrekkingen van ‘oude vormen en gedachten’ en zijn we inderdaad bezig de overgang te maken “richting een revolutionaire sociale bronenergie”. En omdat het heel goed mogelijk is dat ik te oud ben om dat te zien, laat staan om er nog deel in te kunnen nemen, heb ik deze uitspraak voorgelegd aan een representant van de nieuwste generatie. De reactie van mijn oudste zoon was simpel: “Dat klinkt als bullshit”. Omdat ik toch zijn aandacht had, deed ik er nog een check bij. We mogen niet meer aan jonge mensen vragen wat ze later willen worden, maar we moeten vragen: “Hoe haal jij betekenis uit je talent?” Dat vroeg ik dus. Zijn eerste reactie was een glazige blik. En toen ik de vraag maar weer had terugvertaald naar: “Wat wil je later gaan doen?” was het antwoord wederom simpel: “Een Bentley van de zaak, dan heb ik mijn doel bereikt”.

Na vijf jaar crisis is de fut er uit. Ook de trendwatchers weten het niet meer.

Geef een reactie

6 Comments
 • ronald van den hoff
  says:

  Met al dat cynisme wat ik hier lees komen we er niet. De Trendrede is een poging om de gevestigde orde te laten zien wat er aan zit te komen. Dat mag niet altijd in jullie stijl verwoord zijn, maar de intentie is er niet minder om. Ik ben van mening dat we alles uit de kast moeten halen om de beweging waarin we zitten, de transitie van het geïndustrialiseerde tijdperk naar de Society30, te versnellen, omdat er inderdaad schandelijk genoeg in de rijke land veel kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Als ik dat snel kon oplossen had ik dat allang gedaan, neem dat maar van mij aan. Ik heb een heldere toekomst visie en handel daarna iedere dag in mijn organisatie, dat zouden meer mensen moeten doen, dan ging de samenleving sneller veranderen lijkt me.
  De Trendrede, en dat misverstand is hoor ik recent vaker, geeft geen oplossingen, maar probeert zichtbaar te maken wat er aan zit te komen…zodat mensen die de verandering wel willen daarmee aan de slag kunnen.
  En die Bentley van de zaak? Slecht nieuws voor je zoon: de baan waarbij hij denkt in een Bentley te kunnen rijden en waarvoor hij momenteel wordt opgeleid, bestaat over 5 jaar niet meer. Maar de jeugd mag dromen van mij, met of zonder ontbijt.

  • Annemarie Stel
   says:

   “In gelul kun je niet wonen”, zei Jan Schaeffer indertijd. Het lijkt me dat er in deze tijd meer behoefte is aan concrete oplossingen dan aan pogingen om de gevestigde orde te laten zien wat er aan zit te komen. Nog even afgezien van het feit dat de gevestigde orde dat al lang weet en handig gebruik maakt van het schemergebied waar de ’transitie’ zich momenteel in bevindt – zie bijvoorbeeld het uitknijpen van de tarieven van ZZP’ers.
   ik ben niet cynisch, weet niet waar je dat in mijn stuk hebt gelezen. Ik zie dingen óók veranderen. Maar vooralsnog is het een kwestie van prioriteiten. Investeren in koemelkvrij ijs is leuk, maar laten we nu eerst investeren in de voedselbank. 
   En mijn zoon? Juist door met zo’n bizar doel aan te komen, geeft hij aan dat de toekomst wat hem betreft nog alle vormen aan kan nemen.