Waarom de Nederlandse journalistiek dood is

grafzerkGisteren bracht het Economisch Bureau van ABN AMRO een voorspelling uit voor de Nederlandse uitzendsector waarin de bank een bijzondere verklaring gaf voor het ontbreken van enige consistentie in haar voorspellingen voor de sector tot op heden. Deze verklaring werd klakkeloos overgenomen door alle grote dagbladen en het online vodje Nu.nl. Ook de nieuwe voorspelling, die veel lager was dan de voorspelling van slechts 3 maanden geleden, werd door het journaille zonder enige kanttekening geplaatst als ware het een in graniet gehouwen werkelijkheid.

Geen journalist die blijkbaar vragen stelt als er gratis copy kan worden geknipt en geplakt. Geen journalist die iets verder kijkt en zich afvraagt wat de kwaliteit en juistheid van de voorspelling is en daarmee op zijn minst stilstaat bij wat hij of zij nou eigenlijk aan haar lezers voorschotelt.

Het aantoonbare prutswerk van het Economisch Bureau werd door geen journalist onderkend. En daardoor wordt het prutswerk in de echokamer van de massamedia zodanig versterkt dat het vervolgens voor waar wordt aangenomen door de gemiddelde lezer. Die zelf in het algemeen ook enig kritisch vermogen ontbeert, maar dit terzijde.

Het prutswerk van Economisch Bureau is maar één voorbeeld van de eindeloze hoeveelheid content die in de schoot van de Nederlandse journalistiek valt. En als een evident prutswerkje zoals die van het Economiesch Bureau niet als zodanig wordt onderkend, hoe zit het dan met het kritisch vermogen van de journalistiek ten aanzien van al die andere content? Een gerede kans dat ook op andere terreinen de aangeleverde informatie klakkeloos wordt overgenomen, zonder aan enige vorm van fact-checking te doen.

Een verontrustende gedachte. Een journalist als mooischrijvende daicot die hersenloos pamfletten van belanghebben omzet in goedklinkende objectieve berichtgeving. Zonder ook maar een idee te hebben waar hij/zij het over heeft. En omdat het in een respectabele krant staat gelooft die lezer ook nog wat er staat. En zo wordt een werkelijkheid gemaakt die niets met de realiteit van doen heeft. Goebbels zou het niet beter hebben kunnen bedenken…

Geef een reactie