#SOSUEU: Balazs Paroczay

Balazs ParoczayOok de tweede sessie van vandaag kent een spreker uit de Randstad stal, dit keer is het Balazs Paroczay. Volgens zijn LinkedIn profiel is hij EMEA Sourcing & Recruiting Manager (RPO) bij Randstad Sourceright, tot voor kort ook het onderkomen van sourcing legende Glen Cathey, die recent zijn VP baan daar heeft ingeruild voor een SVP baan bij Kforce.

Parcoczay gaat een praatje houden onder de titel Unearthing talent across EMEA: sourcing tactics & strategies for a borderless world. Misschien heeft hij Lodewijk Asscher nog niet gehoord die juist een groot hek rondom Nederland wil optrekken…

We gaan beginnen…

Paroczay begint met een expose over verschillende soorten recruiters (van ‘old school’ post-and pray recruiters tot ‘cutting-edge’ social recruiters) als een voorbeeld voor de enorme variatie in tactieken om in contact te komen met kandidaten. En hij plaatst dat in een geografisch perspectief. Waarmee hij wil aangeven dat sourcing moet worden gedaan met een diep begrip van de specifieke eigenaardigheden van individuele landen.

Als je in een nieuw land begint met sourcing moet je volgens Paroczay met het volgende beginnen:

  • Population
  • Major cities/regions
  • Travelling, high ways, trains, airports, etc.
  • Languages (native vs. English speakers)
  • Economiy, culture, trends, data legislation

Na het verzamelen van deze informatie moet je volgens Paroczay ontdekken welke vacaturesites beschikbaar zijn in dat land. En dan moet je natuurlijk weten hoe ‘succesvol’ deze vacaturesites zijn en voor welke doelgroepen / leeftijdsgroepen deze het best geschikt zijn. Naast de land-specifieke eigenaardigheden, waarbij ik niet precies begrijp hoe je die vanuit een ander land weet te vinden zonder ‘boots on the ground’.

Paroczay heeft duidelijk inzicht in de enorme variatie die we binnen Europa hebben die zich als enorme beren op de weg zullen manifesteren als je zonder voorbereiding probeert kandidaten in een ander land probeert te vinden. En hij weet het op een enthousiaste manier over te brengen. Maar 40 minuten is in zo’n geval veel te kort om een zo divers gebied als EMEA te behandelen waardoor het een beetje bij soundbites blijft. Volgens mij kan je Paroczay weleens in een hele serie landspecifieke sessies zetten. Dat zou weleens een enorm inzicht opleveren.

Geef een reactie

2 Comments