#SOSUEU: Irina Shamaeva

Irina ShamaevaEn dan nu Irina Shamaeva, Partner/ Chief Sourcer bij Brain Gain Recruiting. Het schijnt dat zij wel iets snapt van boolean search (Jonathan Campbell noemt haar de queen of hacks), wat bijzonder goed uitkomt want zij gaat het hebben over de Three T’s of sourcing: tools, tricks and tactics to master back door recruiting. Praktische informatie dus, en daar kunnen we nooit genoeg van hebben.

De enige vraag die ik heb is of ik er iets van begrijp. Want de hacks die ik ondertussen voorbij heb zien komen gaan te snel en/of zijn te technisch voor mij om (meteen of ooit) te begrijpen. Maar goed, misschien maakt zij het wat makkelijker voor mij.

Sourcing is volgens Shamaeva bedoeld om de juiste mensen aan de telefoon te kunnen krijgen en tegelijkertijd die telefoontjes ‘warm’ te laten zijn. Met andere woorden, de meerwaarde van sourcing zit in de voorbereiding waardoor de uitvoering bijzonder eenvoudig lijkt. En de kans op succes aanzienlijk wordt verhoogd.

Good sourcing is volgens Shamaeva:

  • Reusing existing sources of data in creative ways
  • Combining sources, cross-referencing
  • Using shortcuts and tools

zonder hier al te moeilijk over te doen (gigantische en/of complexe boolean search strings).

Verder geeft Shamaeva aan dat je moet proberen te ‘visualiseren’ wat op de pagina’s die je wil vinden staat. Welke woorden zullen waarschijnlijk op die pagina’s staan, want dat zijn dan de meest logische keywords om mee te zoeken.

In termen van tools is Google Advanced search haar favoriet, met verder, Google Image Search, Custom search engines, Topsy, People Search engines, Outwit Hub, LinkedIn Contacts, LinkedIn Talent Piplelin, Rapportive, eGrabber, people aggregators (TalentBin, Dice Open Web, HiringSolved, Entelo, Gild Source, TalentBin).

Ten aanzien van tips, volgens Shamaeva moet je altijd de lokale Google variant gebruiken. En verder een hele serie praktische tips rondom het gebruik van LinkedIn. Ze is helemaal enthousiast over Google Contacts.

Zij heeft een encyclopedische kennis van sourcing die in mijn optiek onvoldoende is overgekomen. En dat is jammer, want naar alle waarschijnlijkheid kan iedere sourcer van haar leren.

Geef een reactie

1 Comment