#SOSUEU: Jakub Zavrel

Jakub ZavrelVandaag is ook een beetje Dutch Day op de Sourincg Summit Europe, en Jakub Zavrel (oprichter van Textkernel) is de eerste van de Nederlanders die zich van zijn beste kant gaat laten zien. Zijn verhaal heeft als titel Advances in semantic search: the road ahead voor search technologies meegekregen. We gaan vast iets over Search! en/of Match! horen, maar als ik Zavrel een beetje ken zal hij het marketing gehalte tot een absoluut minimum beperken.

Overigens heeft de titel van zijn presentatie aangepast naar Active sourcing & semantic search. Dat kan weleens pittige kost worden, zonder praktische tips en trucs. Maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn

De oorspronkelijke titel van zijn presentatie is overigens Boolean black magic is a poor man’s semantic search, dus dat geeft een beetje aan wat hij van boolean searchers vindt. Dat zal vast lekker resoneren met de aanwezigen in de zaal. Ik vind het nu al leuk. Helaas even een marketing momentje als hij Textkernel introduceert. Ik hoop dat het hierbij blijft want anders wordt het een vendor praatje en dat willen we niet!

We gaan door met boolean search en de vraag waarom het een art (black magic) in plaats van een science is. Ik voel een opmaatje naar de voordelen van semantic search aankomen… Zavrel laat de messy world van functietitels en vacatureteksten zien. Plus de complexiteit dat je voor een bepaalde functie iemand wil zoeken voor wie deze functie een carrierestap is. Zavrel laat een voorbeeld van een krankzinnig uitgebreide boolean searchstring zien waarmee hij de black magic kant van boolean search toont. Waarmee ook direct de kans wordt getoont dat veel recruiters zich zullen omscholen tot een boolean searcher. Overigens laat Zavrel de beperkingen van boolean search ook nog eens heel fraai op onderstaande manier zien (met dank aan mannelijk fashion icoon Bas Westland):

image

Wat veel gelach en een ferm applaus uit de zaal opleverde. En terecht!

Na enige ontleden van boolean search komt Zavrel met de volgende twee belangrijke criteria:

Precision: the % of good candidates as part of all results returned,

Recall: the % of all relevant candidates in my results

En boolean search is niet goed in het balanceren van precision en recall wat natuurlijk wel het ideale resultaat zou zijn. Ik hoor plotseling de trein van semantic search aankomen….

Volgens Zavrel is semantic search a search engine that let’s you find what you mean instead of what you type (dus exact het tegenovergestelde van boolean search). En nu komt Textkernel Match! op het scherm. Wat het voor mij weer heel makkelijk maakt, want ik kan nu naar mijn eerdere artikel over Match! verwijzen. En daarmee gaat Textkernel dus de wereld van boolean searchers vernietigen. Dat u het maar weet!

Zavrel is het gelukt om inhoud met marketing te verweven. Respect!

Geef een reactie

2 Comments