Vacaturesite top 10: Jobbird domineert via reclame

Vacaturemonitor, positiefJobbird’s dominantie is verder gegroeid en dat moet haast wel het gevolg zijn van de allesoverheersende reclamecampagne die nog altijd voortduurt. De zakken van Jobbird lijken oneindig diep, maar ik ga er vanuit dat Jan-Peter Cruiming niet al zijn miljoenen zuurverdiende Euro’s (met de verkoop van Nationale Vacaturebank aan VNU) in de bodemloze marketingput van Jobbird gaat gooien. De toekomst zal het leren.

Het aantal vacatureplaatsingen is flink hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+8,3%);  het volume aan unieke vacatures is lager (-1,1%) aan het volume van vorig jaar. Het aantal unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk is vrijwel hetzelfde als vorig jaar (+0,3%). Jobfeed heeft forse correcties uitgevoerd op de aantallen in voorgaande weken waardoor de vacaturevolumes weer betrouwbaar lijken te zijn.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Joof is fors gezakt ten opzichte van het resultaat van vorige week. Dit is mogelijk het gevolg van een technisch issue, want Jobfeed heeft in de afgelopen week geen vacatures van Joof gespiderd, Joof schijnt er namelijk regelmatig een potje van te maken.

De dominantie van Jobbird is opvallend; wat een fors marketingbudget al niet voor je vacaturevolume kan doen? Alleen moet er op een gegeven moment natuurlijk wel meer geld binnenkomen dan er aan marketinggeld uitrolt, anders is er toch geen sprake van een houdbaar business model.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

De dominantie in social media buzz van Werk.nl is nog altijd opvallend evenals het enorm hoge negatieve sentiment. Beiden zijn nog altijd het gevolg van het geblunder van minister Lodewijk Asscher en de langdurige downtime van Werk.nl in de eerste weken van augustus.

Geef een reactie