Zeepex: People aggregator? Nee. Maar wat dan wel?

Twitter icoon ZeepexAan het einde van de eerste dag van de Sourcing Summit Europe kwam dan eindelijk de mededeling dat Zeepex live was. En Zeepex is een aantal keren langsgekomen in de verschillende presentaties tijdens het event. Waarbij ik stellig de indruk kreeg dat Zeepex in de categorie people aggregators (zoals TheSoc ialCV, TalentBin, Entelo, etc.) werd geplaatst.

Na een kort bezoek aan Zeepex kan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het geen people aggregator is. En eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe ik Zeepex wel zou moeten omschrijven, anders dan een venster op LinkedIn gekoppeld aan een metasearch engine. Maar laat ik gewoon maar eens mijn wandeling door Zeepex beschrijven, misschien wordt het dan duidelijker.

De homepage
Dit is de homepage van Zeepex:

image

Overigens is dit maar het eerste deel, want Zeepex heeft een long homepage. Maar goed, Zeepex belooft mij dus een transformatie in de wijze waarop ik naar kandidaten zoek. Waarbij ook nog eens de kwalificatie next generation valt. Dat zijn een serie grote woorden! Altijd riskant, want dan moet je toch verdomd veel beter zijn dan hetgeen er nu al is is.

Hoewel, bestaat er zoiets als een sourcing platform? En for that matter, wat is een sourcing platform eigenlijk? Dat wordt niet duidelijk, maar dit is wat Zeepex over haar eigen ‘platform’ zegt:

image

Nou, onder deze kwalificaties lijkt Zeepex niet geheel bekend met reeds bestaande oplossingen. Want dat zijn er nogal wat, waarbij ik niet de indruk heb dat deze oplossingen in de hierboven beschreven functionaliteit tekort schieten ten opzichte van Zeepex. De ‘kracht’ van overdrijving? Het lijkt er ernstig op, en dat is dus een zwakte.

En het is nog maar zeer de vraag in hoeverre Zeepex zich uberhaupt kan meten met bestaande partijen, als ik hun X-ray search functie lees. Waar Zeepex ook nog eens het volgende over zegt:

image

Dat klinkt dus helemaal niet als een people aggregator maar veel eerder als een metasearch engine. Hmmm…. daar is weinig next generation aan, tenzij een nieuwe generatie minder is dan de huidige generatie. En hoe is een metasearch tool nou transformatief? Maar vragen vullen geen gaatjes, dus laat ik me gewoon maar gaan inschrijven.

Registratie
Na registratie en handmatige verificatie door Zeepex ontvang ik een dag later de toegang tot de site. Waarbij ik allereerst wordt geinformeerd over de manier waarop ik binnen de site kan zoeken:

image

Dit is natuurlijk uitstekend, ik krijg uitleg over wat ik binnen Zeepex kan doen. Het zou overigens niet erg zijn geweest als deze informatie wat hoger op de pagina was geplaatst, maar dat is misschien slakken door het zout halen. Na drie uitlegpagina’s over de werking van Zeepex, die ik niet kan wegklikken, kom ik op deze pagina terecht:

image

De pagina met een zoekfunctie (waarom een aparte pagina?), waarbij wederom uitleg wordt gegeven over het gebruik. Nou, als gebruikers het nu nog niet weten komt het niet door Zeepex maar doordat mensen gewoon niet lezen. Wat overigens heel, heel vaak voorkomt, dus ik hoop maar dat de zoekinterface alsnog idiot proof is.

Ik begin overigens zo:

image

Op zich wel een beetje apart, een zoekscherm zonder zoekveld. Ik moet Zeepex specifiek instructie geven waar naar gezocht moet worden, door het betreffende item aan te klikken. Dat is toch wel enige stappen terug en bepaald geen next generation. Misschien moet Zeepex eens met Texkternel gaan praten, of gewoon leentjebuur spelen bij Textkernel Match! ….

Maar goed ik kan dus zoeken op basis van trefwoorden, functietitels, opleiding, locatie en bedrijfstak. Elk met een eigen zoekveld. Of meerdere zoekvelden, want als ik het plustekentje achter Keywords drie keer aanklik krijg ik drie zoekvelden te zien voor trefwoorden. Waarom?

image

En daar stopt de merkwaardige interactie van Zeepex niet. Want als ik een zoekterm ga ingeven krijg ik dit te zien:

image

Voor de goede orde, als ik niet eerst op enter klik voordat ik op de knop Search klik dan krijg ik een foutmelding. Waarom? Waarom moet ik een extra handeling verrichten die in mijn optiek volstrekt overbodig is?

Maar goed, als ik er op heb geklikt krijg ik dit te zien:

image

En er wordt mij verteld dat als ik op deze zoekterm klik ik dan de zoekterm uitsluit in mijn zoekresultaat. Kijk, dat is dan wel weer handig!

Afijn, als ik op de knop Search klik, krijg ik dit te zien:

 

image

Tja, daar was ik al bang voor. Het zoekscherm is dus verdwenen en ik moet van scherm wisselen als ik mijn zoektermen wil aanpassen. Dit is echt geen next generation, dit is previous generation. Zou Zeepex ook nog nooit van faceted search hebben gehoord? En dat het tonen van zoekcriteria en zoekresultaten in 1 scherm toch echt wel een best practice is?

Verder is de advanced filtering bepaald armetierig te noemen. Mag ik misschien op iets meer criteria verfijnen? En als ik toch mijn wensenlijstje even aan het invullen ben, doe dan ook meteen een paar sorteringsmogelijkheden. En misschien een candidate agent, die mij meldt als er nieuwe kandidaten instromen die aan mijn zoekcriteria voldoen? Afijn, het beeld is wel duidelijk, hier schort een waslijst aan current generation functionaliteit.

Laat ik maar gauw doorklikken op een individueel persoon, misschien is een profiel waardevoller:

image

Dat is apart, ik krijg dit profiel als een soort extra pagina te zien die ik kan sluiten door op de link close (rechter bovenzijde) te klikken. Ik kan dus in ieder geval niet door mijn zoekresultaten heenbladeren, wat natuurlijk zeer onhandig is, en wederom bepaald geen next generation interactie.

Ik zie een profiel waarbij de laatste werkervaring uit 2011 is terwijl het geassocieerde LinkedIn profiel wel up to date is. En dat terwijl de informatie in het Zeepex profiel 1 op 1 uit LinkedIn lijkt te komen. Vreemd. Waarbij ik me ook nog eens afvraag of Zeepex hiermee binnen de API-richtlijnen van LinkedIn blijft. Ik kan het me nauwelijks voorstellen…

Verder hebben we ook nog de Z-Ray Open Web Search. Geen idee wat daarmee wordt bedoeld, maar als ik daarop klik krijg ik dit te zien:

image

Ja, dat is dus eigenlijk minder dan niks. Een Google custom search en een aantal predefined boolean search strings die je kan aanklikken om (overigens wederom) een teleurstellend resultaat te zien. Wat moet ik hiermee?

O ja, ik kan een profiel in een folder opslaan (alleen werkte het aanmaken van een folder nog niet) en ik kan een notitie aan een profiel koppelen (niet geprobeerd). En dat is Zeepex.

Conclusie
Zeepex heeft voor mij niets getransformeerd in de manier waarop ik naar personen online zou zoeken. Het is op geen enkele manier de next generation people sourcing platform. Het enige wat Zeepex heeft gedaan is een fraai ogende interface bouwen. Maar zonder relevante functionaliteit en goede data heb je daar ook bitter weinig aan. Het lijkt erop dat Zeepex heeft geprobeerd de complexiteit uit boolean search te halen. Maar daarmee alleen maar complexiteit heeft toegevoegd op alle andere terreinen. En waar ze boolean search onder de motorkap heeft gestopt is het resultaat ook nog eens niet om over naar huis te schrijven.

Zeepex zal heel wat meer moeten doen dan een event zoals Sourcing Summit Europe sponsoren als ze ook maar enigszins relevant wil gaan worden. Anders is het misschien beter om de next generation Deathpool op te zoeken.

Geef een reactie

2 Comments