Vacaturesite top 10: Joof is (weer) verdwenen

Vacaturemonitor, negatiefHet is niet de eerste keer dat Joof is verdwenen, maar dit keer kan het zomaar wel de laatste keer zijn dat deze freemium vacaturesites uit de top 10 is gevallen. De site heeft regelmatig ‘gesjoemeld’ met vacatures en is volgens geruchten niet/nauwelijks meer actief. Maar een vertrekker betekent dus ook een binnenkomer, en dit keer is dat een nieuweling: BaanindeTechniek. De site is zelfs genominieerd voor de Website van het jaar 2013 verkiezing.

Het aantal vacatureplaatsingen is hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+2,5%);  het volume aan unieke vacatures is fors lager (-7,4%) dan vorig jaar, net als het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk (-6,1%).

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

BaanindeTechniek komt binnen op de 10e plaats, met een bijzonder laag marktaandeel van 0,9%. Of het een blijvertje gaat worden zal de nabije toekomst leren, maar het zou me niets verbazen als we in de komende periode de nodige wisselingen onderaan gaan krijgen. Aan de top van de lijst is Banenmatch weer een plekje opgeschoten, ten koste van Werk.nl. Jobbird blijft echter domineren.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl blijft de social media buzz domineren, waarbij natuurlijk als bijna vanzelfsprekend ook het negatieve sentiment sterk overheerst. Ondertussen is Jobbird met afstand tweede, met het nodige negatieve sentiment. En dat komt vrijwel volledig door de agressieve reclamecampagne van deze vacaturesite.

Geef een reactie

13 Comments
 • Volger
  says:

  @Marc,
  Oh ja, het is jou hopelijk en voor een ieder duidelijk dat de bovengenoemde vacatures van Technicum dus niet alleen via de de nummer 1 van de Top 10 “Jobbird” en/of de nummer 10 van de Top 10 “Baan in de Techniek” verschijnen, maar uiteraard ook via de nummer 9 van de Top 10 “Gus.nl”.
  https://www.gus.nl/bedrijf/technicum-40/alles
  … waarbij ik mij sowieso afvraag waarom een verzamelbak als Gus.nl van USG in je Top 10 van vacaturesites staat, want niemand kan daar toch een vacature plaatsen zoals je bij een vacaturesite kan/mag verwachten?
  … waarbij ik je direct dezelfde vraag wil stellen inzake de nummer 8 van de Top 10 “Dovajobs”: Is dit niet ook gewoon de verzamelaar van Randstad in plaats van vacaturesite?

 • Volger
  says:

  @Marc,
  In plaats van afwachten kun je Jobbird natuurlijk ook eens kritisch bekijken als het gaat om het nummer 1 plekje in de “Vacaturesite Top 10”.
  Een eenvoudige zoekopdracht laat zien dat Jobbird op haar beurt ook andere “niche” vacaturebanken opneemt in haar vacaturebank, zoals het hilarische voorbeeld hieronder met “Baan in de Techniek” (jawel, die uit dezelfde Top 10 (zie boven)) laat zien:
  Google eens op:
  site:jobbird.com/nl “bij Baan in de techniek”
  of vind https://www.jobbird.com/nl/vacature/2472673
  wat overigens een bedroevend resultaat aan tekst zonder opmaak toont:
  “Locatie:Noord-BrabantSalaris indicatie:in overlegOpleidingsniveau:MBO, MEAOBeschrijvingAls uitvoerder geef je operationeel leiding aan een team van medewerkers. Je bent verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de projecten. Je rapporteert aan de hoofduitvoerder. Je zorgt voor een goede begeleiding van de medewerkers en je houdt nauwgezet de planning bij. Je stuurt aan op kwaliteit maar ook eventueel op kosten. Verder ben je verantwoordelijk voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats.
  De afdeling die mede onder je verantwoordelijkheid valt is verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van uitbreiding en vervanging van hoofdnetten en maatwerkaansluitingen. Binnen de afdeling wordt naast een ontwerp een definitief plan gemaakt voor uitvoering. Aangezien er in teams wordt gewerkt, is er veelvuldig contact tussen de teamleden onderling. Er worden contacten onderhouden met interne partijen en externe partijen.Functie-eisenJe bent in bezit van een opleiding richting MTS elektrotechniek. Dit heb je verder aagevuld met diverse cursussen/ aanwijzingen zoals BEI en VOL VCA. Wanneer je in bezit met van een MEDT opleiding dan is dit een sterke pre. Je hebt ruime ervaring in het aanleggen van distributienetten. Verder is het belangrijk dat je stressbestendig, klantgericht en communicatief vaardig bent. Je bent bereid om een interne opleiding / cursussen te volgen.Wat wij biedenBij Technicum Telecom verdien je een goed salaris. Daarbij volgen wij de salarisstructuur van het bedrijf waar je gedetacheerd wordt. We hebben ook een prima reiskostenregeling, een pensioenregeling en een voordelige collectieve zorgverzekering. Ook kun je, als je dat wilt, opleidingen volgen voor rekening van Technicum. Als werknemer van Technicum profiteer je bovendien van diverse voordelen zoals korting op verzekeringen. Je krijgt altijd een contract voor bepaalde duur. Bij bewezen geschiktheid behoort ook een vaste aanstelling tot de mogelijkheden.Interesse?Stuur ons dan je CV en motivatie toe door te klikken op onderstaande knop “Reageer op deze vacature”.
   
  …. wat volgens mij niet alleen voor Technicum als vacaturehouder of voor Jobfeed een verwarrende bende als resultaat kent, maar ook voor de kandidaat…. als die nog meedoet in de belangen?!
  De vacatures van Technicum worden overigens ook direct door Jobbird opgenomen, zie of Google:
  site:jobbird.com/nl/ “bij Technicum”
  wat de klus van Jobfeed weer eens in een leuk perspectief plaatst.

 • Volger
  says:

  @Marc,
  In plaats van afwachten kun je Banenmatch natuurlijk ook gewoon uit de top 10 van vacaturesites halen, omdat ze meer en meer vertical lijkt te zijn dan vacaturesite.. Niet alleen dankzij de vervuiling van Indeed en andere affiliate programma’s, maar meer nog door de koppelingen met ICTergezocht, Technicus, Zoekbijbaan, Techniekwerkt, Limburgvac, Brabantvac etc. etc…. 
  Als je dit soort dingen niet uit Jobfeed blijkt (duplicates?), dan kun je ook even Googlen voor een idee:
  site:banenmatch.nl/vacature- ictergezocht
  site:banenmatch.nl/vacature- zoekbijbaan
  site:banenmatch.nl/vacature- limburgvac

 • Hein van Meeuwen
  says:

  Het zou de publisher sieren voortaan eerst bij de bron te informeren alvorens zich weer te laten voeden door zgn “geruchten” in casu dat Joof nauwelijks meer actief zou zijn….
  Joof is springlevend. Dat er hier en daar wel eens iets te verbeteren valt zal ieder te goeder trouw ondernemer kunnen beamen en wordt ook door ons ter harte genomen. De aantijging “sjoemelen” klinkt als laster en verdient al helemaal nader onderzoek. Dit is niet de eerste keer dat er geschreven wordt adhv “anonieme bronnen” of “geruchten”
  Weloverwogen riooljournalistiek of een foutje van de schrijver? We wachten af…..

  • Marc Drees
   says:

   We wachten inderdaad rustig af, maar dan ten aanzien van het springlevend zijn van Joof. Verder laat het aantal keer dat Jobfeed problemen heeft gehad met de kwaliteit en/of juistheid van vacatures van Joof zich niet goed verenigen met een te goeder trouw ondernemer waar wat te verbeteren valt. Ook hier, we wachten rustig af.

   • Volger
    says:

    @Marc, 
    Wat ik dan nog een interessantere ontwikkeling (naast de Jobfeed-spam) vind, is de vermelding van “Joof Recruitment” op Joof.nl.. Naast de inzet van affiliate-programma’s als Adsyner en Adsense is het natuurlijk ook een optie je eigen vacaturesite te gaan gebruiken als input van kandidaten voor een (neven)activiteit: Slim!

    site:www.joof.nl/vacature/joof-recruitment/

   • Volger
    says:

    @Marc,
    Heb je de website ook zelf inhoudelijk/praktisch bekeken, of ben je na de Jobfeed Top 10 gestopt?
    Het lijkt mij namelijk niet meer dan een bonte verzameling van intermediair-functies geleverd door de bekende XML-feeds (die elke jobboard lijkt te krijgen) en/of aangevuld door Ingoedebanen-multiposts? Hoeveel unieke vacatures heeft deze vacaturesite volgens Jobfeed?
    @Randy, misschien moet je met NederlandVacatureland nog een “niche” vacaturesite beginnen (je 8ste!) met alleen maar vacatures voor mensen die ouder dan 12 jaar zijn… dan kom je misschien wel als eerste in @Marcs Top 3 met een “niche” vacaturesite!?
    @Marc, als dit soort “niche” vacaturesites de Top 10 komen; wat is de waarde dan nog van een Top 10? Wat moeten we er wekelijks mee, want inhoudelijk lijkt jij ook wel een beetje door je stof heen te zijn als reporter?