Facebook’s Social Jobs Partnership, 10 maanden later

Facebook Social Jobs AppKan iemand zich nog het Social Jobs Partnership herinneren? De gemankeerde vacature metasearch engine van Facebook dat toendertijd (november 2012) door Forbes in een artikel met de titel The Facebook Job Board Is Here: Recruiting Will Never Look The Same werd bewierookt?

En als iemand zich het Social Jobs Partnership kan herinneren, vraag je je dan ook af hoe het er nu mee staat? Nee? Nou ik wel, dus ben ik weer even op bezoek gegaan bij de Social Jobs Partnership app van Facebook. En het blijkt nog erger te zijn dan 10 maanden geleden.

Dit is de homepage van de Social Jobs Partnership app op Facebook:

image

 

Toe maar, de app claimt maar liefst meer dan 2 milljoen vacatures in kas te hebben. Dat is een fors aantal! Maar klopt dat ook? Daarover straks meer. Want ik wil eerst even stilstaan bij de aanwezigheid van BranchOut. Een van de originele partners in dit partnership maar ondertussen is de BranchOut variant die als LinkedIn kloontje op Facebook door het leven ging allang dood en begraven. Inmiddels (na alweer de tweede pivot) is BranchOut een mobiele chat app geworden.

En dat BranchOut geen vacatures meer heeft te tonen is meteen duidelijk. Want als ik ervoor kies om alle vacatures binnen de categorie IT/Software Development te zien, is dit he resultaat voor BranchOut:

image

Ja, dat is niet verwonderlijk. Maar als BranchOut geen vacatures meer heeft waarom staat de site dan nog wel als een van de partners genoemd? Oh, zou er misschien helemaal geen aandacht mee aan het Social Jobs Partnership worden geschonken? Door Facebook noch door een van de andere partners? Plausibel, plausibel… En ook heel waardevol voor de bezoeker van deze app…

Als ik op het tweede tabje klik, lijkt het erop dat ook Monster zich niet met hart en ziel inzet voor het Social Jobs Partnership. Want er verschijnen niet meer dan 14 vacatures…:

image

En als ik vervolgens op een vacature doorklik krijg ik dit te zien:

image

Onvoorstelbaar…

Het derde tabje is van US Jobs, maar daar valt net als bij BranchOut niets te halen:

image

Het gaat lekker, ik heb al drie tabjes afgewerkt en ik heb nog geen vacature gezien.

Het voorlaatste tabje is Work4 Labs, de light vacaturesite op Facebook die duizenden klanten claimt te hebben. Maar geen vacatures binnen de IT beroepsgroep. Merkwaardig:

image

Door dan maar met de laatste van de vijf, Jobvite. En hier is eindelijk een partner die een wat groter aanbod aan vacatures heeft, een whopping 500 maar liefst…:

image

 

Doorklikken op een vacature levert echter dit op:

image

Toch goed om te zien dat er blijkbaar meer dan 2.000 mensen zijn geweest die deze ervaring als positief hebben gezien…

Conclusie
Tien maanden na de start Social Jobs Partnership is de ervaring nog slechter geworden. En ik dacht oprecht dat zoiets onmogelijk zou zijn. Maar het is Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld, gelukt om er een absolute teringzooi van te maken. Hulde!

In de beroepsgroep IT zijn er bij de verzamelde partners niet meer dan 514 vacatures beschikbaar, waarvan ik er overigens niet een kan bekijken. Hoe een dergelijk miezerig aantal vacatures kan leiden tot een overall aantal beschikbare vacatures van meer dan 2 miljoen is mij een godsraadsel. Die teller op de site werkt blijkbaar ook niet.

Voor werkzoekers is dit de slechtste ervaring die maar mogelijk is. Werk.nl kan eindelijk opgelucht adem halen.

Geef een reactie