Vacaturesite top 10: Randstad is terug

Vacaturemonitor, negatiefHet verblijf van niche vacaturesite BaanindeTechniek in de Vacaturesite top 10 is voorlopig beperkt gebleven tot slechts 1 week. Haar plaats is dit keer ingenomen door uitzender Randstad, waarmee voor het eerst in tijden een individuele uitzender de top 10 is binnengekomen, naast uitzendaggregatoren DOVAjobs (Randstad) en Gus.nl (USG). Is de terugkeer van een uitzender een signaal van toekomstig economisch herstel? De toekomst zal het leren, hoewel er ten aanzien van een dergeljik herstel geen enkele indicatie is te vinden in de ontwikkeling van het vacaturevolume.

Het aantal vacatureplaatsingen is hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (+3,1%);  het volume aan unieke vacatures is duidelijk lager (-7,2%) dan een jaar geleden. En ook het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk (-6,5%) is een stuk lager.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Daar staat Randstad dus weer eens een keer, op de 10e plaats. Waarbij het uiterst onzeker is over de uitzender ook volgende week weer in de top 10 zal staan gezien de bijzonder kleine verschillen. BaanindeTechniek staat met slechts 19 vacatures minder op de 11e plaats. Aan de bovenkant van de top 10 is niets veranderd.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl blijft de social media buzz domineren, maar die dominantie is aanzienlijk gedaald nu de laatste negatieve piek uit de cijfers over de afgelopen 30 dagen zijn verdwenen. Opvallend is verder het hoge positieve sentiment rondom Jobbird. Zou naast de irritatie over het reclamebombardement er ook sympathie zijn ontstaan voor het irrrrritante vogeltje? Alles is mogelijk.

Randstad en LinkedIn zijn niet opgenomen in de social media ‘buzz’. De term Randstad is niet voorbehouden aan het uitzendbureau en de term LinkedIn is niet specifiek voor het vacaturesite-gedeelte van dit sociale netwerk.

Geef een reactie

1 Comment