Dichtblij: wat doen ‘we’ dan samen?

Logo en logotype DichtblijDichblij (nee, het is geen typefout maar een poging tot een grappig bedoelde woordspeling) is een vacaturesite die zich nadrukkelijk afzet tegen vacaturesites.  Dichtlblij (het werk netwerk…) claimt hierbij het volgende:

Samen maken we werk zoeken makkelijk.

Wij kiezen voor een nieuwe aanpak die past bij wat werkzoekenden en werkgevers willen.

Om mij vervolgens uit te nodigen ook mee te doen. Mee te doen met wat? Weet Dichtblij soms wat ik als werkzoeker wil? Ik wil in ieder geval niet meedoen met iets waarvan ik geen idee heb of dat iets oplevert. Maar dat is precies wat Dichtblij van mij vraagt. En dat is bijzonder dom.

De homepage
Dit is de (long) homepage van Dichtblij:

image

Het is mij niet duidelijk wat Dichtblij doet. De keuzes onder het kopje Waar kies jij voor? zijn van een stupiditeit die geen grenzen kent, maar stel dat voor de eerste opties kies, wat kan ik dan doen? Daar is geen antwoord op. Dichtblij heeft in haar communicatie nergens over nagedacht, lijkt het wel.

Bijzonder merkwaardig is verder dat onder de footer de volgende tekst staat:

Liever door de bomen het bos niet meer zien? Zoek dan een vacature op één van de duizenden vacaturesites.

Onder de woorden duizenden vacaturesites zit een link die verwijst naar een pagina met de volgende tekst:

Door de bomen het bos niet meer zien…
Werk zoeken in Nederland is moeilijk. Vraag het maar aan werkzoekenden om je heen. Dichtblij maakt werk zoeken makkelijk. Dit maakt het mogelijk om het voor zowel werkgevers als werkzoekenden aantrekkelijker, makkelijk en eenvoudig te maken om werk te zoeken/ te zoeken naar een ideale kandidaat. Wij vormen een werknetwerk, dat maakt de markt prettig, transparant, perspectiefrijk, sociaal, snel en voordelig.

Mocht je liever willen dat werk zoeken moeilijk is, dan verwijzen we je graag naar één van die duizenden vacaturesites:

En vervolgens is er een lijst met (zeker geen duizenden) links naar vacatutesites. 

Een bizarre negatieve insteek om jezelf te promoten. Het is niet alleen een zwaktebod, het is ook ontzettend dom. En tegelijkertijd beledig je iedere bezoeker die wel via een vacaturesite naar vacatures wil zoeken. Wat per dag toch een behoorlijk aantal mensen is. Je zal ze als Dichtbij maar als bezoekers krijgen…

En wat maakt Dichtblij dan makkelijk(er) bij het zoeken naar werk?  Wat zijn voor mij de voordelen? Wat ga ik ‘samen’ doen, en met wie? Ik heb nog altijd geen idee. Daarvoor moet ik me misschien aanmelden?

Nou, nee. Het aanmelden is volstrekt traditioneel. Na een registratie met een email verificatieloop kan ik mijn profiel aanvullen en mijn zoekprofiel aanmaken:

image

Tja, wat moet ik hiermee?

Verder kan ik via de knop Ik zoek werk op de homepage zoeken naar vacatures. Althans, dat dacht ik. Maar niets is minder waar, want ik blijk te hebben gezocht naar werkgevers. Werkgevers? Waarom?

image

Oke, wat moet ik hiermee? Fijn om te weten dat Avia Nederland anders is, 0 – 25 medewerkers heeft met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, maar hebben ze vacatures die voor mij interessant zijn? Pas daarna is het eventueel interessant om dit te zien, niet als eerste…

Nadat ik mijn zoektocht had beperkt tot mijn directe omgeving en vervolgens op de bovenste werkgever had geklikt kreeg ik dit te zien:

image

Ah, ik kan dichtblijer worden van de Keurslager. Dat is een randdebiele term voor een job alert.  Maar waar ik dichtboos van word is dit:

Helaas, er staan op dit moment geen actuele vacatures van <werkgeversnaam> op dichtblij

Wat heb ik aan deze fucking onzin? En dat staat ook nog eens helemaal onderaan? Zo gaat ‘ie lekker! Dichtblij begint me krachtig te irriteren.

Maar in het zoekresultaat scherm van die werkgevers staat ook nog een verfijnoptie “Met publieke vacatures”. Waarbij overigens slechts 21 vacatures worden gemeld. Da’s lekker, daar schieten we natuurlijk als werkzoeker geen rooie kroot mee op. Als ik werk zoek wil ik veel vacatures zien, niet 21! Doe mij maar een vacaturesite.

Wat Dichtblij natuurlijk ook gewoon is, alleen een zeer slecht gevulde vacaturesite:

image

Dat lijkt zomaar op het zoekresultaat van een vacaturesite…

En als ik op een vacature klik krijg ik dit te zien:

image

En als ik op de knop Solliciteer! (inderdaad, met een uitroepteken, net als bij de gemiddelde slechte vacaturesite) klik, ga ik in dit geval naar het sollicitatieformulier van de vacaturehouder. Net als bij een vacaturesite. Of krijg ik een sollicitatieformulier te zien. Net als bij een vacacturesite. Dus waarom noemt Dichtblij zich een werk netwerk?

Conclusie
Dichtblij is een vacaturesite. Een bijzonder slecht gevulde vacaturesite. Die nietsvermoedende werkzoekers met een of andere gemankeerde boodschap (Samen maken we werk zoeken makkelijk)  probeert te verleiden om zich te registreren (lees: de cv-database te vullen). En meer is het niet. Waarmee het zich afzetten tegen de bestaande orde aan vacaturesites nog merkwaardiger is. Want Dichtblij is een vacaturesite met een cv-database. Heo traditioneel wil je het hebben? En Dichtblij is een heel kleine vacaturesite, met een heel klein cv-databeestje. Er is niets onderscheidends aan Dichtbij. Afgezien van hun krankzinnige boodschap.

Achtergrond
De vacaturestie Dichtblij is eigendom van Dichtblij BV. En deze BV heeft maar liefst vier bestuurders die allemaal als zelfstandig bevoegd Algemeen Directeur zijn aangesteld, ook al heeft Dichtblij BV nul werkzame personen. En deze bestuurders zijn zelf weer allemaal BV’s. Localized BV heeft als enig aandeelhouder Harm Jan Hilgerman, WV 10 BV heeft als enig aandeelhouder Wijnand Vossestein, New Features BV heeft als enig aandelhouder Jos Jelier en The Noble Mind BV heeft als enig aandeelhouder Bert Slagter. De eerste twee personen vermelden ook daadwerkelijk Dichtblij op hun LinkedIn profiel.

Geef een reactie

1 Comment
 • M.P.
  says:

  Het is dus een vacaturesite wat zich afzet tegen de duizenden vacaturesites, waar naar toe je moet gaan als je voorstander bent van moeilijk zoeken, maar Dichtblij is zelf geen vacaturesite al is hun propositie wel die van een vacaturesite maar is de propositie ook dat ze geen vacaturesite zijn want als je voorstander bent van moeilijk zoeken moet je naar één van de duizenden vacaturesites moet gaan want Dichtblij is immers geen vacaturesite… enz.
   
  Excuses voor mijn melige reactie maar ik ben het 110% eens met de conclusie.. ik doe er, als ik zo vrij mag zijn, nog 10% bovenop. O.a. omdat ze Vonq scharen onder ´doorplaatsers´ (ze bedoelen Multiposters ) en RecruitmentNederland zou een ´tussenhandel´´ zijn (wat dat is zou ik niet weten). Als klap op de vuurpijl lees ik op het Linkedinprofiel van de genoemde W.V., die afkomstig is uit de banken sector en pas relatief kort in het vakgebied werkzaam is, dat hij/Dichtblij de problemen van de arbeidsmarkt oplost. Maar wie weet krijgen dit soort clubs wel
  HR Nederland aan hun voeten… zou zo maar kunnen.