Meer onzin vanuit de Erasmus universiteit

Justin JansenAltijd fijn om een Professor of Corporate Entrepreneurship het Nederlandse bedrijfsleven de les te zien lezen:

Nederlandse bedrijven scoren matig op het gebied van ondernemerschap
en dreigen de aansluiting met ons omringende landen verder te verliezen.

Is deze professor een door de wol geverfde entrepreneur? Ben je gek! Dit is een lifetime academicus, werkzaam is bij dezelfde universiteit die op basis van de bewezen voorlopende activiteiten van de uitzendmarkt op de Nederlandse economie een groei van 1% verwacht voor het derde kwartaal van dit jaar en 0,6% in het vierde kwartaal. Hoewel de ABU cijfers tot op heden geen enkele groei vertonen.

Ik heb het over Justin Jansen en de Erasmus universiteit.

En Jansen heeft een briljante ivoren toren voor zichzelf gebouwd van waaruit hij het Nederlandse bedrijfsleven de les wenst te leren. Wat te denken van deze uitspraak in het kader van de focus van het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn:

Hoe langer organisaties vasthouden aan korte termijn denken, hoe moeilijker het wordt om een omslag te maken naar meer ondernemerschap en innovatie. We dreigen dan ook steeds meer de aansluiting te verliezen met ons omringende landen.

Deze uitspraak doet Jansen overigens in een alinea onder het kopje Waan van de dag regeert. Zit Jansen slechts in een ivoren toren of is dit pure academische arrogantie? Ik hou het overigens op pure domheid aangezien in hetzelfde persbericht ook nog dit staat:

Uit het onderzoek van Jansen blijkt verder dat de meeste ondernemers pessimistisch zijn over de groeimogelijkheden. Bijna tweederde (60 procent) verwacht een gelijkblijvende of teruglopende omzet. Daarnaast voorziet bijna 22 procent een verdere krimp in het aantal werknemers. De crisis lijkt dan ook nog steeds de agenda’s van ondernemers te bepalen en een aanhoudende druk te zetten op de groeipotentie van het Nederlandse bedrijfsleven en de arbeidsmarkt.

Als nu overleven een eerste prioriteit is, dan is korte termijn denken bijzonder verstandig (en noodzakelijk). Een goede ondernemer zal zich daar dan ook op (moeten) richten. Innoveren is in een dergelijke situatie een luxe waarvan de kosten nu moeten worden genomen en de mogelijke opbrengsten pas op langere termijn kunnen worden gehaald. Wie gaat in hemelsnaam de eigen kracht op een dergelijke manier ondermijnen?

Niet gehinderd door dit soort aardse problemen gaat Jansen vrolijk verder met het beledigen van Nederlandse ondernemers door hen van een mager zesje te voorzien:

Uit de Erasmus Ondernemerschapsindex 2013 blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven een zeer matig rapportcijfer krijgt voor ondernemerschap: een 6.1. De durf om risico te nemen, proactief te handelen en de context waarbinnen werknemers ondernemend gedrag kunnen vertonen zijn dan ook slechts beperkt ontwikkeld en aanwezig. Ondernemerschap is volgens Jansen daarmee niet op het niveau dat te verwachten is van een kenniseconomie als de Nederlandse

Misschien kan deze professor zijn tijd beter besteden aan het afstemmen van de communicatie vanuit de Erasmus universiteit als het om economische berichtgeving gaat. Want hoe bovenstaande omzetverwachtingen vallen te rijmen met de groeicijfers van zijn collega’s is mij een volstrekt raadsel. Maar mogelijk gaat dat mij boven de academische pet.

Geef een reactie

1 Comment
 • Servaas Weijers
  says:

  Ik ben toch wel erg benieuwd wat destijds het opgestelde functieprofiel is geweest voor deze functie van ‘Professor of Corporate Entrepreneurship’. Laat mij raden:
   
  – life time academicus gezocht
  – ervaring bij overheid, semi overheid harde eis
  – ervaring met het schrijven van academische stukken vanuit een ivoren toren (marmer eventueel ook goed) en tevens gewend aan publicatiedruk zonder kwaliteitseisen
  – ervaring als ondernemer/entrepreneurship wordt niet op prijs gesteld evenals ervaring in het bedrijfsleven wordt niet als plus gezien
   
  Even zonder gekheid: jammer, echt een gemiste kans voor Erasmus en Nederland!