50.000 nieuwe banen… over 27 jaar

lege kluisIn de Begrotingsafspraken 2014 stond het er pardoes:

Onderstaande maatregelen zorgen ervoor dat de (oploop van de) werkloosheid op korte termijn wordt beperkt en dat de structurele werkgelegenheid sterker groeit dan was voorzien bij het Regeerakkoord. De ambitie is dat de werkgelegenheid stijgt met 0,8% ofwel ruim 50 duizend banen op termijn. Hiermee worden de werkgelegenheidseffecten van het Regeerakkoord overtroffen.

Wat bij mij twee dagen geleden nog de vraag opriep: wat is op termijn? 2014? 2015? 2020? 2100?

De termijn werd een dag later door minister Dijsselbloem gepreciseerd. In het programma Buitenhof zei onze rekenmeester dat die 50.000banen in 10 tot 15 jaar gerealiseerd gingen worden. Het werd daarmee al lachwekkend, zeker gezien de laatste zin in de bovenstaande quote dat de werkgelegenheidseffecten van het Regeerakkoord hiermee worden overtroffen. Loopt het Regeerakkoord soms tot 2029? Natuurlijk niet.

Maar op basis van een artikel in NRC van vandaag blijkt dat onze rekenmeester een beetje in de war was:

Pechtold maakte tijdens de onderhandelingen in de media een groot nummer van zijn eis om voorrang te geven aan het scheppen van banen. Maar nadat hij vorige week maandag en dinsdag instemde met enkele veranderingen in het sociaal akkoord, bleek uit berekeningen van Financiën dat het netto resultaat uitkwam op een winst van 50.000 banen over 27 jaar, in 2040. De financieel woordvoerders kwamen daarop met Dijsselbloem overeen dat zij dit jaartal in de akkoordtekst zouden vervangen voor 50.000 banen "op termijn".

Inderdaad 50.000 banen in 27 jaar…

Als het artikel in NRC de werkelijkheid correct weergeeft dan heeeft Dijsselbloem keihard zitten te liegen in Buitenhof, zijn regering en oppositiepartijen bewust bezig geweest om Nederland een potje te misleiden en zijn die 50.00 banen volstrekte en totale gebakken lucht. Liegen voor een soundbite. Verbijsterend!

Kan ik op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur die berekeningen van Financiën opvragen? Want ik wil me wel een keer een dubbele hernia lachen.

Geef een reactie