Vacaturesite top 10: gemankeerde cijfers

Vacaturemonitor, negatiefDeze aflevering van de Vacaturesite top 10 staat in het teken van gemankeerde cijfers. Waar enerzijds een probleem lijkt te bestaan met het spideren van vacatures van LinkedIn (resulterend in 0 nieuwe vacatures in de afgelopen week) is bij Werk.nl sprake van een explosie van vacatures, mogelijk als gevolg van een wijziging binnen de site. En daarmee hebben we binnen Jobfeed weer eens een technische glitch. Maar aangezien dit soort issues zich in het verleden altjd vrij snel hebben opgelost ga ik er ook dit keer voorlopig maar vanuit dat de gemankeerde cijfers vanzelf weer worden rechtgetrokken.

Het aantal vacatureplaatsingen is lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-3,8%), het volume aan unieke vacatures is fors lager (-8,0%). Het volume aan unieke vacatures zonder stages, bijbanen en vrijwilligerswerk zit met een krimp 5,7% er zo’n beetje tussenin. Nog altijd geen herstel van de arbeidsmarkt dus, hoewel de economie volgens Klaasje Knot alweer in een tweede kwartaal van groei zal zitten.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 op basis van het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Bron: Jobfeed

Dit keer een wel zeer fraaie curve in de kolommen van 2013, waarbij Werk.nl door een kunstmatig hoog vacaturevolume de tweede plaats weer heeft ingenomen. Aan het andere eind van de grafiek is LinkedIn afgezakt naar de 10e plaats als gevolg van het niet kunnen spideren van vacatures door Jobfeed. Ik ga er vanuit dat beide sites binnenkort weer op hun correcte plaats staan.

Verder is het meer dan opvallend om te zien dat de vijf grootste sites elk een marktaandeel heeft dat groter is in vergelijking met dezelfde perdiode in 2012! Dat is toch wel een reden voor een feestje, dunkt me. Is er sprake van een revival van de grote vacaturesites of is dit slechts een tijdelijke opleving in de trage versnippering en degradatie waar vacaturesites ondertussen al jarenlang mee worden geconfronteerd? De tijd zal het leren.

Social media buzz
Deze keer helaas geen social media buzz. Vorige week lanceerde Coosto een volledig nieuwe versie van haar site met als gevolg dat ik op dit moment geen idee heb hoe ik de grafiek en de cijfers te pakken kan krijgen. Ze zijn ‘weg’ en de interface is ingewikkeld genoeg om me ze niet zomaar terug te laten toveren.

Geef een reactie