Het hongerloon bij Walmart

Walmart is een gigantisch bedrijf, met meer dan 1 miljoen medewerkers. De economische schade die Walmarkt binnen en buiten de VS veroorzaakt is bijzonder goed beschreven door Anthony Bianco in zijn in 2006 verschenen boek The Bully of Bentonville, how the high cost of Wal-mart’s everyday low prices is huring America. Maar daar gaat het nu niet om, het gaat nu om de salarissen die Walmart betaalt aan haar eigen, meer dan 1 miljoen, medewerkers:

image

Als ruim 475.000 medewerkers meer dan $25.000 per jaar verdienen betekent het dus dat meer dan 525.000 medewerkers minder dan $25.000 (EUR 18.100) per jaar verdienen. Kunnen ze lekker in hun eigen winkel met voedselbonnen van de overheid eten kopen? Waarschijnlijk wel… Een obscene kringloop.

Geef een reactie

5 Comments
 • Pierre
  says:

  Wel een heel korte bocht genomen richting de conclusie. Het is in Amerika heel normaal om meerdere banen te hebben. Waar staat dat het hier om FTE’s gaat? Denk je dat de gemiddelde vakkenvuller / student bij de AH meer dan 20k euro mee naar huis neemt?

 • Ernst Snijder
  says:

  Ik kan Naomi Kleins NO LOGO (1998) in dit verband ook aanbevelen. Nog steeds actueel. Ze beschrijft onder meer het kunstmatig in standhouden van flex jobs en lage lonen ter wille van groei. (zie Hoofdstuk 10 “Dreigementen en deeltijdwerkers: van werken voor niets tot de Freelance natie” (pp 265-294))

 • Michel Rijnders (Refurls)
  says:

  Die voedselbonnen van de overheid kun je vergeten als je het magere loon van Walmart ontvangt. Je hebt salaris dus geen uitkering. Maar dankzij de aantrekkelijke personeelskorting in de goedkope Walmart komt het besteedbare inkomen natuurlijk wel weer linea recta naar Walmart toe.