USG People: Hoeveel krijgen De Jong en Jongsma mee?

USG People heeft opnieuw twee bestuurders aan de kant geschoven. Na het vertrek van Hubert Vanhoe komt de teller op drie. Minimaal kost het ontslag van het trio de firma EUR 1,8 miljoen. Dat kan oplopen tot EUR 4,5 miljoen.

Berekening

Drie voor de prijs van…?
En terwijl de board nog maar twee leden telt, heeft USG People zijn beleggers nog niet laten weten hoeveel geld het ontslag van de drie anderen zal kosten. Twee verschillen vallen al wel op: Eric de Jong stopt weliswaar met zijn functie als COO, maar zit in de praktijk gewoon zijn bestuurstermijn uit tot december 2014. Zijn collega Albert-Jan Jongsma neemt per 1 december afscheid. Vanhoe vertrok niet ‘in goed overleg’; De Jong en Jongsma wel. Deze verschillen in stijl zullen een indicator zijn van de verschillen in exitvergoeding die USG People zal bekendmaken.

Laten we het jaarverslag daarom er maar bij nemen. In het verslag van 2012 staat vermeld wat de bestuurders aan salaris, pensioen, bonussen, aandelenpakketten en declaraties meekrijgen. De Jong verdiende het meest, gevolgd door de eerder vertrokken Vanhoe en de eind volgende maand opstappende Jongsma.

Douceurtje
Ook staat daar vermeld waar bestuurders bij een al of niet redelijk vertrek mee kunnen krijgen. Omdat de bestuurders eind 2010 bij het optuigen van de nu al weer achterhaalde vijfkoppige bestuursstructuur hun dienstverband voor onbepaalde tijd moesten inruilen voor een vier jaren durend contract, zijn er vertrekregelingen afgesproken. Want wie na decennia van arbeid voor een firma, gevolgd door luttele jaartjes aan de top, wordt ontslagen, verdient genoegdoening. Of op zijn minst een afkoopsom. Zelfs als je die decennia nooit werkelijk hebt gediend.

Drie scenario’s
Een ontslagvergoeding dus. Die is er voor bestuurders wier contract door de firma voortijdig wordt verbroken. Dat geldt in zekere zin voor alle drie. Hoeveel bedraagt de vergoeding? De regeling luidt: maximaal één jaarsalaris (inclusief pensioentoelage) en maximaal twee jaarsalarissen (inclusief pensioentoelage) indien één jaarsalaris ‘kennelijk onredelijk’ is als exitvergoeding.

Nog afgezien van eenmalige afkoop-extraatjes, die de vertrokken CEO’s Ron Icke en Herman van Campenhout voor bijvoorbeeld vervallen aandelen kregen, en afgezien van belastingen die de firma zal betalen, kost het ontslagen trio daarmee tussen EUR 1,8 miljoen en EUR 3,1 miljoen.

En het rampscenario?
Maar, zoals we hier al eens eerder hebben geschreven: die afscheidsdouceurtjes zijn het meest lucratief als bestuurders erin slagen de rit uit te zitten tot het moment dat USG People wordt overgenomen. Op dat voor de portemonnee van de topbestuurders Zeer Heuglijke Moment vangt de statutaire bedrijfstop maximaal 3 maal zijn jaarsalaris, inclusief pensioentoelage.

En wie sluit uit of die onderhandelingen nu gaande zijn? Voor zover wij weten bevindt USG People zich al minstens zes jaar in een soort van rituele onderhandeling met veel grotere concurrenten die steeds maar niet toehappen. Dat het bedrijf voor de zomer zijn meer perifere Europese dochters voor een habbekrats aan Randstad overdeed, lijkt aan te geven dat er nu wel schot in die patstelling zit.

Tekenen van de verkoop
En laten we voor de gelegenheid nog eens wat argumenten noemen. Waarom zou Manpower-CEO Jeff Joerres vorige week in een bliksembezoek Nederland aandoen? Waarom blijft COO Eric de Jong volgens het gisteren gepubliceerde persbericht ‘als bijzonder adviseur van de Raad van Bestuur tot tenminste eind 2014 aan de onderneming verbonden’ terwijl zijn collega Jongsma – nota bene de fusie- en overnamespecialist van het bedrijf – nog voor Sinterklaas weggaat?

Vooruit, nog één argument dan. Werp eens een blik op dit takenlijstje dat de Raad van Commissarissen in haar eigen jaarverslag over 2012 opnam:

image

Een jaar eerder stond het M&A-proces nog op de derde plaats in hetzelfde rijtje. Een veeg teken?

De ontslagbesprekingen zijn een interessante indicatie van hoe vergevorderd het ‘M&A-proces’ is. Als de heren meer dan twee jaar hun jaarsalaris toucheren, dan zijn ze gecompenseerd onder de voorwaarden van een ‘change of control’. Wij zijn daarom benieuwd hoe hard de drie vertrekkende heren hun al of niet ‘goede overleg’ met de Raad van Commissarissen gevoerd hebben, en hoe welwillend de firma zich heeft opgesteld. Wij kunnen niet wachten tot het nieuwe jaarverslag uitkomt…

‘Niets aan toe te voegen’
Daarom vroegen we het topman Rob Zandbergen. Kon hij opheldering geven over de ontslagvergoedingen? Nee. Zandbergen verwijst ons door naar het jaarverslag en de al uitgebrachte persberichten: ‘In het persbericht bij het vertrek van Vanhoe en nu bij De Jong en Jongsma staan de redenen vermeld zoals tussen ons en hen is overeengekomen. Daar heb ik niets aan toe te voegen.’

NB. Bij de berekeningen hebben wij geen rekening gehouden met nog uit te keren cash-bonussen, nog vrij te vallen aandelenpakketten of nog gedeclareerde onkosten.

Geef een reactie

3 Comments
 • tatje
  says:

  Hallo Wilbert,
  Ik zit al sinds 2008 in USG en ook op het USGforum. In 2009 denk ik was USG dicht bij een overname door adecco. In een corporate letter schreven Mulder en Zandbergen toen, ook adecco moet beseffen dat niet alles wat je wilt te realiseren valt. Voor mij een teken, dat een overname toen dichtbij is geweest. Momenteel heb ik dat zelfde gevoel, ook door verkopen aan Randstad en ontslag 3 bestuursleden waarvan de kosten waarschijnlijk allemaal in 2013 worden genomen. Dus  slank en zo veel mogelijk kosten naar 2013 is het devies. Een overnemende partij wil tenslotte tegen zijn achterban zeggen, dat de overname direct aan de winst bijdraagt. Jouw argumenten, ben ik het helemaal mee eens. Op het forum verwachten diverse leden, dat een overname mits de economie blijft aantrekken, weleens heel dichtbij kan zijn. Misschien kan je 1,5 maand later je licht nog eens laten schijnen over een eventuele overname. Ben ook benieuwd naar de volgende abucijfers. Succes met je werk bij recruitmentmatters.
   
   
   
   

 • Ondernemer
  says:

  De wet Tabaksblat beperkt exitbedragen tot maximaal 1 jaarwedde. Dat Eric de Jong ook als bijzonder adviseur is aangesteld is om deze wet te omzeilen en hem 2 jaarwedde mee te geven. De man heeft +/- 27 jaar trouwe dienst en kon het goed met Alex vinden.

  • Wilbert Geijtenbeek
   says:

   De Code-Tabaksblat is geen wet, maar schrijft wel voor hoe het zou moeten: maximaal 1 jaarsalaris bij exit, en, in het geval dat dat ‘kennelijk onredelijk’ is, maximaal 2 jaarsalarissen. (Zie par. II.2.8 in https://commissiecorporategovernance.nl/download/?id=609 )
   Als deze stelling opgaat, dan had de RvC De Jong ook in één klap twee jaarweddes kunnen schenken.
   CEO Rob Zandbergen zei vanochtend bij de kwartaalcijferpresentatie overigens dat De Jong alleen voor zijn advies betaald krijgt als de firma ook van zijn advies gebruik maakt.