USG People: Q3 laat weer omzetverlies zien

Logotype en logo USG PeopleNadat Manpower een positief resultaten had weten te rapporteren is het vandaag USG People die met haar financiele verantwoording over het derde kwartaal van 2013 komt. Met name interessant na het vertrek van maar liefst drie leden van de Raad van Bestuur, Hubert Vanhoe eind september en 3 dagen geleden COO Eric de Jong en CCO Albert Jan Jongsma. Waardoor de USG People voor de zoveelste keer in de recente geschiedenis diep in de buidel zal moeten tasten.

En geheel volgens verwachting moet USG People wederom een omzetdaling melden. Dit keer was het –3%, in voorgaande kwartalen was het nog -8,5% en -10%. Waarmee meteen de toon is gezet voor ongekend gekraai van Rob Zandbergen (CEO USG People):

The development of our results in the third quarter was very positive. The steps we have taken as part of our strategy are clearly producing results. Our competitiveness has improved further, resulting in a rise in revenue and boosting profitability at our operating companies in all the countries where we are present.

As USG People we are extremely well placed to take advantage now that the markets seem to be picking up.”

Hoe je een omzetkrimp van 3% verkoopt (terwijl Manpower groei rapporteert). Omdat het in vorige kwartalen nog slechter was… Voor de liefhebbers, de titel van het persbericht is: Positive trend visible

Zo ziet de ontwikkeling van omzet en brutomarge er over de afgelopen jaren uit:

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2013

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2013

Het nadeel van de huidige presentatie is dat USG People de verkoop van de onderdelen aan Randstad nu in haar cijfers heeft verwerkt. En dat betekent een enorme daling in de omzet (ongeveer EUR 100 miljoen per kwartaal) en tegelijkertijd een zeer forse stijging van de marge. Tenslotte heeft USG de activiteiten in omringende landen met een lage marge overgedaan aan haar veel grotere broer. En daarmee zijn de cijfers onvergelijkbaar geworden, wat door USG People natuurlijk ook als een prettige bijkomstigheid zal worden gezien.

Daarom ook nog maar even een pound for pound vergelijking op basis van wat USG People zelf rapporteert

USG People achieved revenue of € 599.4 million in the third quarter (Q3 2012: € 614.9 million). Revenue per working day was down 4.1% on the third quarter of last year

The underlying gross result totalled € 127.9 million in the third quarter (Q3 2012: € 133.7 million). As a percentage of revenue the gross margin was 21.3%, down from 21.7% in the third quarter of last year

Dus die 3% headline omzetdaling was eigenlijk een 4,1% omzetdaling. Da’s toch weer een ander verhaal. En naast de omzetdaling was er dus ook nog eens een margedaling. Inderdaad, het gaat stukken beter met USG People. Zelfs zonder generalistisch uitzenden weten ze het in Almere niet droog te houden. Hoe krijg je het voor elkaar? Nou, daar heeft USG wel een verklaring voor:

There was a shift in revenue towards large clients, where demand developed more favourably than in the small and medium-sized business segment. This creates a negative mix effect given that larger volumes are supplied at lower margins, with low-cost delivery models such as in-house, outsourcing and payrolling being more prevalent with large clients. There was also an impact from a drop in revenue at units that provide higher-margin services, such as USG Restart in France, USG Professionals and at our call centres. In addition to this change in the revenue mix, price pressure also drove down margins.

Dus…

De resultaten in Europa
Dit zijn de resultaten van USG People in Europe, vergeleken met Randstad en Manpower. USG People geeft al geen resultaten meer van Italie en Spanje:

 • Frankrijk, omzet blijft gelijk (ten opzichte van Q3 2012),  Manpower +2%
 • Nederland, omzetdaling van 2% ( +8%)
 • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 5% (+8%, Belgie)
 • Duitsland, omzetdaling van 2% (+9%)

Met ander woorden, zelfs zonder de loden last van de verkochte onderdelen doet USG People het nog altijd aanzienlijk slechter dan Manpower. Waarmee de kans sterk is toegenomen dat USG People wederom een kwartaal het slechtste jongetje van de klas zal zijn.

Vooruitzichten
Ondanks de negatieve resultaten zijn de vooruitzichten hoopvol:

The positive signals that emerged during the previous quarter persisted in the third quarter. The decline in revenue compared to last year narrowed steadily and the revenue decline in September was smaller than for the quarter as a whole. A number of early-cyclical sectors returned to revenue growth in the third quarter. We expect this positive trend to continue in the fourth quarter. Returning to growth is the number one priority within our organisation.

Geen woord over een eventuele omzetgroei in Q4. USG People is ofwel ongelofelijk voorzichtig of heeft ondertussen al in beeld dat het ook in Q4 niet gaat gebeuren. In dat geval zijn dit veel woorden om helemaal niets te zeggen. Maar dat mag ondertussen geen verrassing meer zijn.

Geef een reactie

2 Comments
 • Robert
  says:

  Je moet de vergelijking met Manpower cijfers doen op basis van Constant Currency, aangezien we hier nog steeds met Euro’s betalen. Dat betekent in NL dus 2% groei. De 8% is in dollars gemeten, de euro is met andere woorden gestegen….

 • Hans
  says:

  Geen woord over een eventuele omzetgroei in q4?

   

  In enkele vroegcyclische sectoren werd in het derde kwartaal weer een omzetgroei gerealiseerd. Wij verwachten dat deze positieve trend doorzet in het vierde kwartaal.